Hotărârea CJUE în cauza C-74/19 (Transportes Aéreos Portugueses) a clarificat faptul că, în situații precum cele de mai sus, în care un zbor întârzie trei ore sau mai mult (ori este anulat), o companie aeriană ar putea să nu mai fie ținută să compenseze pasagerii pentru întârziere, dacă aceasta este cauzată de comportamentul problematic și imprevizibil al unuia din pasageri.
Însă simplul comportament perturbator al pasagerului nu este suficient pentru ca o companie aeriană să nu mai fie ținută să le ofere compensații pasagerilor cărora le-a fost anulat sau le-a întârziat zborul cu cel puțin trei ore. În esență, acest comportament trebuie să nu fi putut fi evitat. Astfel, dacă există semne că un pasager ar putea cauza probleme ce ar duce la o posibilă întârziere a zborului sau chiar la o anulare, nu se poate spune la fel de ușor că situația nu ar fi putut fi evitată. În astfel de situații, așadar, operatorul aerian nu ar mai scăpa de obligația de compensare a celorlalți pasageri.
După aceea, mai trebuie să fie îndeplinită o condiție pentru ca operatorul de zbor să nu fie ținut să despăgubească pasagerii afectați. Primul trebuie să fi luat măsuri rezonabile - în raport cu posibilitățile sale materiale și financiare - pentru a asigura o redirecționare a pasagerilor, astfel încât aceștia să ajungă cât mai repede la destinație (iar întârzierea să fie minimă).
Acest lucru ar putea implica inclusiv necesitatea redirecționării pasagerilor pe un alt zbor, operat de o altă companie aeriană, o astfel de redirecționare fiind considerată, ca regulă, rezonabilă. În concret, o astfel de soluție ar fi justificată atunci când următorul zbor, pe aceeași destinație, operat de același transportator, ajunge la o oră mult mai târzie decât un zbor al altei companii pe aceeași rută.
În litigiul care a stat la baza întrebării preliminare trimise CJUE, situația a fost un pic mai complicată. Operatorul aerian făcuse două zboruri consecutive cu același avion, iar primul avusese o întârziere din cauza comportamentului perturbator al unui pasager. Din această cauză, a avut loc și o întârziere a zborului subsecvent, litigiul având loc între operatorul aerian și un pasager care avea o călătorie programată pe cel de-al doilea zbor.
Comentarii articol (0)