Conform unui comunicat de presă remis azi, autoritățile vor reîncepe, spre finalul lunii curente, să identifice contribuabilii care îndeplinesc condițiile legale pentru a intra în inactivitate fiscală. În acest sens, firmele vor fi avertizate individual și vor afla despre cele două variante temporare de a evita inactivitatea fiscală.
Principalul efect al inactivității fiscale este anularea codului de TVA, însă numai dacă firma aflată în această situație era înregistrată în scopuri de taxă, așa cum am explicat acum câteva luni. Totodată, dispare posibilitatea de a deduce cheltuieli la calculul impozitului pe profit și de a deduce TVA pentru achizițiile din perioada de inactivitate. În plus, în timpul inactivității, curgerea termenului de prescripție este suspendată.
Potrivit Codului de procedură fiscală, inactivitatea unei companii poate să intervină, de exemplu, dacă aceasta nu-și îndeplinește, pe parcursul unui semestru calendaristic, nicio obligație declarativă legală sau dacă își înscrie la Registrul Comerțului inactivitatea temporară.
1. Solicitarea unui regim derogatoriu de declarare
Firmele care intră într-o perioadă de inactivitate temporară pot cere să li se stabilească alte termene pentru depunerea declarațiilor, conform Ordinului Fiscului 889/2016. În esență, cei cărora li se aprobă un asemenea regim derogatoriu evită să fie declarați inactivi din punct de vedere fiscal.
„În caz de inactivitate temporară, organul fiscal central poate aproba, la cererea contribuabilului/plătitorului, alte termene sau condiții de depunere a declarațiilor fiscale, în funcție de necesitățile administrării obligațiilor fiscale. Asupra termenelor și condițiilor decide organul fiscal. Depunerea declarațiilor fiscale conform unui regim de declarare derogatoriu poate fi aprobată pentru perioade mai mari de 12 luni, dar nu mai mult de 3 ani consecutivi”, este explicat în acel ordin.
Ca să obțină un regim derogatoriu, contribuabilul trebuie, în esență, să fie complet inactiv, lipsit de venituri din exploatare, financiare, extraordinare sau altele asemenea, lipsit de salariați și cu obligațiile declarative și de plată îndeplinite la zi.
Regimul de declarare derogatoriu se solicită prin depunerea unei cereri la Fisc, în care se include perioada pentru care se dorește un asemenea regim. Totodată, firmele trebuie să depună și o dovadă a faptului că și-au anunțat inactivitatea la Registrul Comerțului. Răspunsul autorităților vine în 45 de zile de la depunerea cererii.
2. Depunerea declarațiilor fiscale „pe zero”
A doua variantă pentru a evita inactivitatea fiscală este, așa cum spun chiar autoritățile în comunicatul amintit mai sus, depunerea declarațiilor „pe zero”. Practic, depunerea declarațiilor în acest fel menține artificial activitatea fiscală, dar doar pentru a evita intrarea în inactivitate.
„Contribuabilii care nu desfășoară activitate și nu beneficiază de regimul derogatoriu de declarare au obligația depunerii declarației fiscale, la termenele prevăzute de lege, înscriind zero la obligația fiscală, evitând, în acest fel, înscrierea în registrul contribuabililor inactivi”, scrie Fiscul.
Important! Firmele inactive fiscal (și, eventual, reactivate) sunt trecute într-un registru public al Fiscului. Decizia de declarare a inactivității produce efecte față de terți din ziua următoare datei înscrierii în registru.