În același timp, o firmă declarată inactivă din punct de vedere fiscal nu mai poate deduce cheltuieli la calculul impozitului pe profit și nici TVA pentru achizițiile din perioada de inactivitate. Așadar, prezentăm, mai jos, care este procedura ce trebuie urmată de firme pentru a obține amânarea depunerii declarațiilor fiscale și, astfel, pentru a evita declararea lor ca inactive fiscal.
În mod normal, nedepunerea declarațiilor fiscale la termen, pentru un semestru calendaristic, atrage declararea unei firme ca fiind inactivă din punct de vedere fiscal. Inactivitatea fiscală nu este aceeași cu inactivitatea temporară propriu-zisă, în care se află multe firme în situația prezentă. De aceea, o firmă, chiar dacă este inactivă din punct de vedere economic, poate să evite declararea ei ca fiind inactivă fiscal. Avantajul principal, cum spuneam mai sus, este că nu are loc o pierdere a codului de TVA.
Conform autorităților fiscale, acestea vor reîncepe, spre finalul lunii iunie, să identifice contribuabilii care îndeplinesc condițiile legale pentru a intra în inactivitate fiscală, deci perioada prezentă este un moment oportun pentru firme să încerce obținerea amânării termenului de depunere a declarațiilor fiscale.
Ce procedură trebuie să urmeze o firmă pentru a obține amânarea depunerii declarațiilor
Una dintre modalitățile prin care se poate evita declararea unei firme ca inactive este obținerea unei amânări a momentului depunerii declarațiilor fiscale. Conform Codului de procedură fiscală, „[î]n caz de inactivitate temporară [...], organul fiscal central poate aproba, la cererea contribuabilului/plătitorului, alte termene sau condiții de depunere a declarațiilor fiscale, în funcție de necesitățile administrării obligațiilor fiscale”. Procedura este prevăzută de Ordinul Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 889/2016.
Atenție! Legislația fiscală prevede că organul fiscal poate (deci nu este obligat) să aprobe, la cererea contribuabilului, solicitarea de amânare a depunerii declarațiilor fiscale. Dacă acceptă solicitarea, organul fiscal este cel ce decide atât asupra termenului până la care dispune amânarea, cât și asupra condițiilor impuse în acest context. Există, însă, un termen maxim pentru care poate fi obținută derogarea: nu mai mult de trei ani consecutivi.
Ordinul nr. 889/2016 prevede expres că derogarea poate avea loc pentru mai mult de 12 luni, ceea ce ar putea sugera că practica obișnuită a Fiscului este de a acorda derogări de până într-un an și doar excepțional să se folosească de mecanismul ce permite depășirea a 12 luni.
În privința procedurii propriu-zise de obținere a derogării, firma interesată va completa o cerere pe care o va înainta organului fiscal în a cărui evidență fiscală este înregistrată ca plătitoare de impozite, taxe și contribuții. În acea declarație, contribuabilul va trebui să indice trei lucruri. Pe de o parte, perioada de timp pentru care solicită acordarea amânării și va trebui să declare pe propria răspundere că:
- nu desfășoară niciun fel de activitate;
- nu obține venituri din exploatare, venituri financiare, venituri extraordinare și/sau alte elemente similare veniturilor;
- că nu dispune de personal angajat și că nu plătește venituri cu regim de reținere la sursă a impozitului.
Pe de altă parte, firma solicitantă va mai trebui să arate că inactivitatea temporară a acesteia a fost înscrisă în registrul comerțului. În cazul acestei condiții, firma trebuie să și depună o dovadă a înscrierii inactivității temporare la registrul comerțului, respectiv o copie a extrasului de registru emis de către oficiul registrului comerțului privind starea societăților, referitoare la suspendarea temporară a activității acestora.
În același timp, dincolo de condițiile menționate mai sus (îndeplinirea lor trebuind să apară în declarația pe propria răspundere și în celelalte documente solicitate), solicitantul mai trebuie să îndeplinească o serie de condiții:
- să figureze în evidența fiscală cu toate obligațiile declarative și de plată îndeplinite;
- să nu aibă în curs de soluționare un decont cu sume negative de TVA cu opțiune de rambursare sau o cerere de restituire a impozitelor, taxelor și contribuțiilor;
- să nu facă obiectul unei acțiuni de inspecție fiscală în curs de derulare;
- să nu fie înscriși în lista contribuabililor/plătitorilor declarați inactivi, cu excepția situației inactivității temporare înscrise la Registrul Comerțului.
Îndeplinirea acestor condiții va fi verificată de organul fiscal prin solicitarea de informații de la autoritățile care dețin astfel de informații.
Cererea trebuie soluționată în 45 de zile de la data depunerii. Cerere va fi respinsă, în mod evident, dacă solicitantul nu îndeplinește condițiile menționate mai sus.
Atenție! Necesitatea îndeplinirii condițiilor este menținută pe toată perioada pentru care s-a aprobat derogarea, nu doar la momentul solicitării și soluționării cererii. Altcumva, dacă ea a fost acceptată și, ulterior, contribuabilul nu mai îndeplinește vreo condiție, el va reveni la regimul normal de declarare, este precizat în Ordinul nr. 889/2016.
În același timp, organul fiscal mai poate respinge cererea într-o situație: în cazul în care consideră că acordarea regimului de declarare derogatoriu solicitat poate conduce la apariția unor cazuri de evaziune fiscală. În acest caz, însă, respingerea cererii trebuie să fie motivată (la fel ca și în situația respingerii pentru neîndeplinirea condițiilor prezentate anterior).
Depunerea următoarelor declarații va fi amânată
Ordinul nr. 889/2016 prevede că va fi amânat termenul pentru depunerea următoarelor declarații:
- formularul 100, "Declarație privind obligațiile de plată la bugetul de stat";
- formularul 101, "Declarație privind impozitul pe profit";
- formularul 112, "Declarație privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate";
- formularul 120, "Decont privind accizele";
- formularul 300 "Decont de taxă pe valoarea adăugată".
Atenție! Regimul derogatoriu nu poate fi obținut selectiv, doar pentru unele declarații. Astfel, contribuabilul fie va beneficia de amânarea depunerii tututror declarațiilor de mai sus, fie nu va putea beneficia de mecanism.
Așadar, contribuabilii care reușesc să obțină derogare de la regimul de declarare fiscală:
- nu vor fi supuși procedurilor curente de notificare și de impunere din oficiu pentru nedepunerea declarațiilor fiscale și
- nu se includ în lista contribuabililor/plătitorilor declarați inactivi.
Atenție! Potrivit Ordinului nr. 889/2016, pentru a beneficia de regimul derogatoriu, termenul la care ar trebui - în mod normal - să fie depusă declarația fiscală trebuie să se încadreze în perioada derogatorie acordată de organul fiscal. Altcumva, obligația de depunere la termen a declarației fiscale - și toate efectele nedepunerii - subzistă.
În același timp, firmele inactive mai au o soluție la dispoziție pentru evitarea considerării lor ca fiind inactive și din punct de vedere fiscal: depunerea declarației fiscale, dar cu înscrierea cifrei 0 la obligația fiscală.