Despre declarația unică, în câteva cuvinte
Din 2018, formularul e folosit pentru autoimpunerea fiscală în cazul veniturilor din activități independente, drepturi de proprietate intelectuală, cedarea folosinței bunurilor (chirii), activități agricole impuse în sistem real, silvicultură, piscicultură, veniturile din investiții, altor venituri, cu excepția celor ce obțin venituri pentru care impozitul și contribuțiile sunt reținute la sursă, de către plătitorul de venit. În plus, din acest an, declarația cuprinde și o referire la veniturile din criptomonede. Acesta e primul an în care Fiscul cere fiscalizarea lor prin această declarație - detalii pe acest subiect, aici.
Practic, cei care obțin venituri precum cele vizate de declarație depun acest formular anul acesta pentru a face o estimare a veniturilor pe care le obțin, dar nu sunt obligați să plătească nimic în 2020 - termenul de plată e anul viitor.
Formularul fiscal se folosește anul acesta pentru estimarea veniturilor pe 2020, în scopul stabilirii impozitelor și eventualelor contribuții sociale la pensii (CAS) și sănătate (CASS). De asemenea, se folosește și pentru impozitarea veniturilor din străinătate din anul precedent (cele care se impozitează la noi).
Notă: Toate formularele folosite în relația cu Fiscul sunt listate în această secțiune de pe site-ul Fiscului, actualizate și cu scurte informații referitoare la scopul depunerii lor.
Pentru veniturile estimate pentru 2020 se datorează impozitul pe venit de 10% și, eventual, contribuțiile sociale la pensii (25%) și sănătate (10%), dacă și numai dacă veniturile nete depășesc cel puțin 12 salarii minime brute. Contribuabilul poate alege să plătească aceste contribuții și dacă are venituri sub plafon.
Se pot face plăți pentru anul 2020 până la 15 martie 2021, în mai multe tranșe chiar. Plățile se pot face în numerar, la unitățile Trezoreriei, prin card bancar, la Trezorerie, online, prin ghișeul.ro, prin mandat poștal ori prin virament bancar (IBAN-urile pentru plăți). Mai nou, cei care au SPV pot să plătească impozitele direct de acolo.
Același formular -- declarația unică -- e folosit și pentru asigurarea voluntară la sănătate, pentru plata contribuțiilor la sănătate (cei care nu obțin venituri impozabile și care vor să fie asigurați la stat în sistemul de sănătate). Dovada depunerii declarației e necesară apoi încheierii contractului de asigurare voluntară la sănătate.
De asemenea, formularul pentru 2020 e folosit și pentru a plăti impozitul și contribuțiile la sănătate și la pensii pentru cei care au luat de la stat indemnizația de 75% din câștigul salarial mediu brut pentru că și-au întrerupt activitatea anul acesta, în timpul epidemiei de coronavirus (starea de urgență și starea de alertă).
Notă: Indemnizația pentru profesioniști din OUG nr. 30/2020, acordată pe perioada stării de urgență și chiar și în perioada stării de alertă celor care nu pot să-și reia activitatea este primită de la agențiile de plăți ca sumă brută. Beneficiarii trebuie să achite însă impozit și contribuții sociale pentru aceasta prin declarația unică. Termenul de plată nu e anul acesta - este în 2021 - , iar această indemnizația nu este luată în calculul plafonului de 12 salarii minime brute pentru a vedea dacă se datorează sau nu contribuții sociale pentru veniturile care se fiscalizează prin această declarație.
Termenul-limită și cum se depune
Din 2018, până acum, niciodată nu a fost respectat. Declarația se depune, ca regulă, până la 15 martie pentru veniturile estimate pe 2020, dar Guvernul a intervenit cu amânări de fiecare dată. Pentru depunerea declarației pe 2020, termenul-limită (după două amânări) este 30 iunie 2020. Acesta este termenul până la care se finalizează situația pe 2019 și se achită integral dările fiscale rezultate - reamintim că Guvernul a încuviințat pentru aceste plăți două bonificații.
De reținut pentru cei care încep să obțină venituri dincolo de acest termen, în 2020 - nu trebuie să aștepte prea mult pentru depunerea declarației: ei sunt obligați, conform Codului fiscal, să depună declarația în 30 de zile de la data producerii evenimentului aducător de venituri (de exemplu, în cazul celor care încheie un contract de închiriere a locuinței, declarația trebuie depusă în 30 de zile de la încheierea lui).
Depunerea: la ghișeu sau online, prin Spațiul Privat Virtual ori pe e-guvernare.ro, cu semnătura electronică calificată.
Important! Rectificări se pot face oricând pe această declarație. Se folosește același formular, dar bifând căsuța corespunzătoare pentru a marca faptul că e vorba de o rectificare. Venitul estimat se poate corecta până la termenul de plată a impozitului datorat, respectiv până la data de 15 martie a anului următor celui de impunere.
De asemenea, suspendarea activității unei PFA sau încetarea acesteia în decursul anului fiscal presupune anunțarea Fiscului despre acest lucru, chestiune care se reflectă printr-o nouă depunere a declarației unice.
Categorii principale de venituri
PFA-urile: Ce taxe plătește o persoană fizică autorizată pentru veniturile pe care le obține? Impozit, în primul rând, iar contribuții sociale la pensii și la sănătate fie opțional, fie obligatoriu, în funcție de dimensiunea veniturilor sale - mai exact, dacă veniturile ce se fiscalizează prin declarația unică depășesc 12 salarii minime brute. Desigur, se poate asigura voluntar la sănătate. Mai multe despre plata acestor contribuții și a impozitului prin declarația unică puteți afla de aici.
Venituri din chirii: Că înregistrează sau nu contractele de închiriere la Fisc, românii trebuie să plătească neapărat impozit pentru veniturile din chirii (cedarea folosinței bunurilor, conform Codului fiscal). Astfel, până la 30 iunie anul acesta, ei trebuie să facă o estimare a veniturilor ce le vor obține în acest an din această sursă, iar cei care încep să obțină venituri din chirii după termenul de 30 iunie, pentru că e imposibil să-și facă o estimare la acest moment sau să prevadă că le vor obține, vor depune ulterior declarația, dar în cel mult 30 de zile de când semnează contractele. Impozitul de 10% va fi obligatoriu de plătit, iar contribuția la sănătate (nu și la pensii), doar dacă veniturile din declarația unică (nete) depășesc anul acesta 12 salarii minime brute. Mai multe despre veniturile din chirii în declarația unică, aici.
Venituri din drepturi de autor: Depunerea declarației unice în cazul veniturilor din drepturi de autor și alte drepturi de proprietate intelectuală este cea mai complicată, dacă ne uităm în legislația fiscală. Contează, în primul rând, modul de obținere a acelor venituri, dacă există obligația pentru plătitor să rețină el și să vireze impozitul și poate chiar contribuțiile. În al doilea rând, contează și cât de mari sunt veniturile obținute din astfel de surse. Pentru că, practic, unii dintre cei care obțin veniturile respective nu sunt deloc obligați să depună declarația anul acesta. Mai multe despre veniturile din drepturi de autor în declarația unică, aici.
Venituri din dobânzi: Nu toți cei care obțin venituri din dobânzi sunt obligați automat să depună declarația unică. Asta, deoarece contribuabilul nu se preocupă decât de eventuala obligație de a plăti contribuțiile la sănătate pentru astfel de venituri, întrucât impozitul este reținut de bancă deja. Obligația de a plăti contribuțiile sociale apare doar dacă se obțin venituri (vizate de declarația unică) de peste 12 salarii minime brute. Mai multe despre veniturile din dobânzi în declarația unică, aici.
Venituri din dividende: Depunerea declarației unice în cazul veniturilor din dividende se face doar pentru plata contribuției la sănătate. Potrivit Codului fiscal, impozitul pentru dividende se reține la sursă, la plătitor, iar, pentru cea la pensii, nu există obligație de plată în cazul dividendelor. Dacă se estimează încasarea unor dividende peste plafon anul acesta, atunci trebuie să se completeze în declarația unică secțiunea pentru estimările pe 2020. Cota de CASS este, ca în toate cazurile, de 10% și se aplică lunar salariului minim brut, iar nu valorii dividendelor. Mai multe despre veniturile din dividende în declarația unică, aici.
Venituri din străinătate: Depunerea declarației unice în 2020 îi interesează pe cei care obțin venituri din străinătate (nu toți!) pentru declararea veniturilor din anul precedent (independente, din chirii, dividende, dobânzi, drepturi de autor, inclusiv salariale, în anumite cazuri). Aceștia nu completează nimic în privința veniturilor estimate pe anul în desfășurare, conform Codului fiscal. Cei care muncesc în străinătate pentru angajatori nerezidenți în țara noastră nu au nicio obligație în privința declarației unice. Mai multe despre veniturile din străinătate în declarația unică, aici.
Și pensionarii trebuie să depună declarația unică în 2020 pentru anumite venituri: Pensionarii nu sunt scutiți de depunerea declarației unice și plata dărilor fiscale pentru veniturile pe care le obțin, pe lângă pensie, din activități independente, din drepturi de proprietate intelectuală (cu excepția celor pentru care impozitul se reține la sursă), cedarea folosinței bunurilor (chirii), activități agricole pentru care venitul net se stabilește în sistem real, piscicultură, silvicultură, transferul titlurilor de valoare şi orice alte operaţiuni cu instrumente financiare sau venituri din alte surse pentru care există obligația depunerii acestei declarații. Mai multe despre veniturile obținute de pensionari și fiscalizarea lor prin declarația unică, aici.
Care sunt riscurile nedepunerii declarației?
Codul fiscal prevede o amendă contravențională între 50 și 500 de lei pentru cei care uită să respecte termenul-limită de depunere a declarației. Partea bună e că se poate plăti la jumătate în 15 zile (mai exact, 25 de lei).
Nedepunerea declarației pe 2020, deși se obțin venituri, în contextul în care a mai fost depusă în 2018/2019, poate să semnaleze Fiscului că e cazul unei impuneri din oficiu. Pentru a stabili din oficiu impozit și contribuții sociale pe veniturile, PFA-urilor, de exemplu, Fiscul se folosește, în mare, de declarațiile depuse anterior, dar și de declarațiile depuse de terțe persoane