Pentru ce se depune declaraţia unică?
Declaraţia unică (formularul 212) se depune până la 25 mai 2021 pentru definitivarea situației veniturilor independente pe 2020 și a taxelor aferente, dar și pentru estimarea veniturilor din 2021 și a taxelor aferente (impozitul pe venit, contribuţiile sociale la pensii - CAS - şi sănătate - CASS).
Acest formular este folosit şi pentru plata impozitului şi a contribuţiilor la sănătate şi la pensii pentru cei care au primit ajutor din partea statului, în 2020, sub forma indemnizaţiei de 75% din câştigul salarial mediu brut pentru că şi-au întrerupt sau şi-au redus activitatea în 2020.
Citește și: Declarația unică precompletată poate fi descărcată din SPV.
Ce venituri sunt vizate de declaraţia unică?
Completarea declaraţiei unice trebuie făcută de contribuabilii care obţin venituri din România sau din străinătate din activităţi independente, drepturi de proprietate intelectuală, chirii, activităţi agricole impuse în sistem real, silvicultură, piscicultură, venituri din investiţii sau alte venituri, cu excepţia celor ce obţin venituri cu reţinere la sursă.
Declaraţia unică trebuie depusă de către persoanele fizice autorizate (PFA) care obţin venituri din activităţi independente (producţie, comerţ sau prestări servicii) pentru definitivarea situaţiei pe anul anterior (dacă este cazul), adică se stabilesc concret veniturile obţinute în 2020 şi taxele aferente, precum şi pentru estimarea veniturilor ce ar urma să fie obţinute în acest an şi ce taxe ar fi.
Şi cei care obţin venituri din închiriere (cedarea folosinței bunurilor, conform Codului fiscal) trebuie să completeze declaraţia unică, aceasta fiind necesară pentru plata impozitului pe sumele de bani primite. Cei care au obţinut (şi) venituri din chirii în 2020 şi nu le-au declarat o pot face până la 25 mai 2021, în timp ce la acelaşi termen se poate face şi definitivarea veniturilor şi taxelor datorate, prin același formular.
Veniturile din drepturile de proprietate intelectuală, cum sunt şi drepturile de autor, se declară Fiscului tot prin intermediul declaraţiei unice. Dacă aceste venituri sunt cu reţinere la sursă, cel care le primeşte nu trebuie să depună declaraţia unică, în caz contrar, trebuie să anunţe sumele de bani şi să plătească impozitul de 10%, aplicat venitului net rezultat din scăderea unor cheltuieli forfetare de 40% din venitul brut.
Depunerea declarației unice în cazul veniturilor din dividende se face doar pentru plata contribuției la sănătate, iar asta numai dacă dividendele distribuite și încasate sunt peste 12 salarii minime brute, în ipoteza în care nu se mai obțin și alte tipuri de venituri vizate de declarația unică. Prin acelaşi formular trebuie declarate şi dividendele de la companiile din străinătate.
Cei care obţin venituri din premii de orice fel, în bani sau natură, precum şi cei ce obţin venituri ca urmare a participării la jocuri de noroc, în ţară sau străinătate, au obligaţia de a declara sumele primite şi să plătească impozite la bugetul de stat prin declaraţia unică.
Declaraţia unică se depune şi pentru câştigurile obţinute din criptomonede, acesta fiind al doilea an când se cere fiscalizarea acestora. Până la data de 25 mai 2021, trebuie raportate câştigurile, şi nu veniturile totale, din 2020 care depăşesc suma de 600 lei. Sau dacă există cel puțin o tranzacție de peste 200 de lei.
Cei ce obţin venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, în mod individual sau într-o asociere fără personalitate juridică, au obligaţia să depună la Fisc declaraţia unică pentru determinarea venitului net în sistem real, pe baza datelor din contabilitate, precum şi pentru venitul estimat pentru 2021, indiferent dacă în anul fiscal anterior au înregistrat pierderi.
Citește și: Facturile emise și neîncasate anul trecut NU se trec anul acesta în declarația unică.
Care este termenul-limită?
Declaraţia unică are ca termen-limită de depunere în 2021 data de 25 mai. Totuşi, recomandarea specialiştilor a fost ca cei ce trebuie să o completeze să n-o facă pe ultima sută de metri, pentru a evita aglomerarea de la ghişee sau problemele tehnice pe care Fiscul le poate întâmpina. Anterior anului 2021, termenul-limită pentru depunerea acestui formular era data de 15 martie, dar acesta n-a fost respectat niciodată, pentru că a fost prelungit de fiecare dată.
Important! Cei care încep să obțină venituri în 2021 dincolo de acest termen nu trebuie să aștepte prea mult pentru depunerea declarației: ei sunt obligați, conform Codului fiscal, să depună declarația în 30 de zile de la data producerii evenimentului aducător de venituri (de exemplu, în cazul celor care încheie un contract de închiriere a locuinței, declarația trebuie depusă în 30 de zile de la încheierea lui).
Unde se depune declaraţia unică?
Declarația unică se depune fie în format tipărit (direct la registratura unității fiscale teritoriale sau prin poștă, cu confirmare de primire), fie online, în format electronic (prin Spațiul Privat Virtual sau, pentru cei care au semnătură electronică calificată, prin e-Guvernare.ro). Versiunea electronică a declarației poate fi găsită aici.
Util: Cum te poți înregistra în Spaţiul Privat Virtual ca să transmiți declaraţia unică.
Care sunt riscurile nedepunerii declaraţiei?
Codul fiscal prevede o amendă contravențională între 50 și 500 de lei pentru cei care uită să respecte termenul-limită de depunere a declarației. Partea bună e că se poate plăti jumătate din minimul amenzii în 15 zile de la primirea sancțiunii (mai exact, 25 de lei).
Nedepunerea declarației pe 2021, deși se obțin venituri, în contextul în care a mai fost depusă în 2019/2020, poate să semnaleze Fiscului că e cazul unei impuneri din oficiu. Pentru a stabili din oficiu impozit și contribuții sociale pe veniturile PFA-urilor, Fiscul se folosește, în mare, de declarațiile depuse anterior, dar și de declarațiile depuse de terțe persoane (subiectul impunerii din oficiu este tratat aici).
Notă: Cei care își desființează PFA-urile ar trebui să semnaleze încetarea activității și prin declarația unică.
Cum se fac rectificări pe această declaraţie?
Potrivit Codului fiscal, pe această declaraţie se pot face rectificări oricând şi oricâte. Se folosește același formular, dar bifând căsuța corespunzătoare pentru a marca faptul că e vorba de o rectificare. Venitul estimat se poate corecta până la data de 31 decembrie a anului de impunere.
Important! Suspendarea activității unei PFA sau încetarea acesteia în decursul anului fiscal presupune anunțarea Fiscului despre acest lucru, chestiune care se reflectă printr-o nouă depunere a declarației unice.
Ce, cum şi unde se plăteşte?
Pentru veniturile din 2020 se datorează impozitul pe venit de 10% și, eventual, CAS de 25% și CASS de 10% - contribuțiile se datorează numai dacă veniturile ating cel puțin 12 salarii minime brute (2.300 lei x 12). Contribuabilul poate alege să plătească aceste contribuții dacă are venituri sub acel plafon.
Plăţile pentru anul 2020 se pot face până la data de 25 mai, în mai multe tranşe chiar. Plata dărilor fiscale se poate face prin card bancar, online sau la casierii, prin virament bancar, prin ordin de plată multiplu electronic, prin mandat poştal sau cu numerar la casieria Trezoreriei domiciliului fiscal al contribuabilului.
Pentru veniturile estimate pentru 2021, taxele aferente pot fi plătite la 25 mai 2022, odată cu definitivarea situației pe 2021.
Notă: În anul 2021, nu există bonificații stabilite pentru depunerea la timp a declarației unice și plata taxelor aferente veniturilor din 2020.
Comentarii articol (0)