Depunerea declarației unice în cazul celor care obțin venituri din dividende (în ideea în care nu mai obțin și alte tipuri de venituri vizate de această declarație) se face numai dacă veniturile din această sursă sar de plafonul de 12 salarii minime brute.
Exemplificare a pragurilor în ultimii trei ani:
- pentru 2020, pragul a fost de 26.760 de lei;
- în 2021, pragul a crescut, odată cu creșterea salariului minim, ajungând la 27.600 de lei;
- și în 2022 pragul a crescut, ajungând la 30.600 de lei.
Potrivit Codului fiscal, impozitul pentru dividende se reține la sursă, la plătitor, așa că tot ce ar mai rămâne de făcut prin această declarație ar fi plata contribuțiilor, însă pentru cea la pensii nu există obligație de plată în cazul dividendelor, prin urmare, doar CASS-ul rămâne - însă Codul impune plata numai peste plafonul de 12 salarii minime brute.
Cei care au încasat efectiv dividende anul trecut și au depus declarația odată ce au văzut că au depășit acel plafon trebuie să-și finalizeze situația pe 2021 până pe 25 mai, să vadă dacă nu cumva mai sunt și alte tipuri de venituri extrasalariale obținute în anul precedent și pentru care există obligația fiscalizării prin declarația unică, după care să se asigure că au făcut plata integrală a CASS-ului datorat pentru dividendele pe anul trecut.
Atenție! Declarația unică acoperă și dividendele obținute de la companii din străinătate.
Dacă estimează încasarea unor dividende peste plafon anul acesta, atunci trebuie să completeze în declarația unică (și) secțiunea pentru estimările pe 2022. Conform Codului fiscal, încadrarea în plafonul de 12 salarii minime brute se face, în cazul veniturilor din dividende, cu luarea în calcul a dividendelor "încasate, distribuite începând cu anul 2018".
Ne raportăm, în declarația unică, doar la plata contribuțiilor la sănătate pentru aceste tipuri de venituri, pentru că nu există obligația plății contribuției la pensii pentru acestea, iar, așa cum punctam mai sus, impozitul se reține la sursă, nu trebuie plătit de contribuabil prin această declarație. Impozitul este stabilit prin Codul fiscal printr-o cotă de 5% din suma totală a veniturilor din dividende.
Cota de CASS este, ca în toate cazurile, de 10% și se aplică lunar salariului minim brut, iar nu valorii dividendelor. Practic, oricât de mari ar fi dividendele încasate (dar peste plafon) există aceeași obligație (în cuantum) de plată la CASS.
Atenție! Nu contează că cel ce obține dividendele este și salariat.
Desigur, am făcut discuția doar pentru cei care ar obține exclusiv venituri din dividende. Însă aprecierea este mai cuprinzătoare dacă se mai obțin și alte venituri vizate de declarația unică - dobânzi, chirii, drepturi de autor etc. Atunci și raportarea la acel plafon de 12 salarii minime brute se face per ansamblu, luând în calcul toate acele tipuri de venituri, nu doar dividendele.
Deși termenul pentru plata dărilor fiscale vizate de declarația unică (impozit și contribuții) e 25 mai al anului următor celui de obținere a veniturilor, obligația de a depune declarația unică are un termen mai aproape de data realizării efective a veniturilor. O modificare făcută Codului fiscal și care se aplică din 2021 prevede puțin mai clar faptul că obligația de a depune declarația unică pentru a evidenția obligația de plată a CASS apare și în acest caz la 30 de zile. În plus, pentru cei care nu sunt deloc asigurați la sănătate, depunerea declarației unice în acest caz e de dorit cât mai curând posibil - având în vedere că nu se poate face contractul de asigurare cu casa în lipsa ei.
Comentarii articol (13)