Cei care obțin venituri din dividende de peste 12 salarii minime brute pe an, indiferent că primesc în mai multe tranșe de împărțire a profitului sau nu, trebuie să-și pună problema declarației unice - când trebuie depusă și ce trebuie plătit. Din fericire pentru cei care obțin (doar) astfel de venituri, nu se datorează pentru ele decât contribuție la sănătate (CASS), impozitul fiind reținut la sursă, iar pentru pensii nu e obligatoriu nimic de plată.
Dividendele reprezintă acel venit pe care îl încasează acționarii atâta timp cât companiile în care au decis să învestească fac profit (despre ce reprezintă, cum se împart, cum se calculează ș.a.m.d. poți afla mai multe din acest material).
Acționarii care încasează dividendele nu trebuie să-și pună probleme privind taxarea lor, de principiu.
„Impozitul pe dividende se stabilește prin aplicarea unei cote de impozit de 5% asupra dividendului brut plătit unei persoane juridice române. Impozitul pe dividende se declară și se plătește la bugetul de stat, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care se plătește dividendul”, potrivit Codului fiscal.
Impozitarea se face la sursă, e obligația firmei care le distribuie, iar pentru dividende nu se achită contribuții sociale pentru pensie - dar se poate să devină obligatorie plata CASS pentru acestea.
Obligația de a plăti CASS vine doar dacă dividendele încasate efectiv depășesc anual 12 salarii minime brute. Fie că e vorba de împărțire interimară sau nu, dacă cel care le încasează își dă seama, la momentul încasării, că valoarea acestora e de peste 12 salarii minime brute (27.600 de lei în 2021) sau că adunându-le cu cele împărțite tot anul acesta, depășește valoarea-prag, atunci trebuie să facă demersurile pentru completarea declarației unice pentru a declara aceste venituri - exclusiv în scopul aplicării CASS.
Desigur, nu ne punem problema că persoana respectivă mai opține și alte venituri vizate de declarația unică - dintr-un PFA, eventual, din chirii, drepturi de autor ș.a.m.d. - pentru că în acel caz e posibil ca valoarea-prag să fie mult mai repede depășită.
Dacă acționarul nu mai obține alte tipuri de venituri vizate de declarație, are o obligație privind declarația unică și plata CASS doar dacă se depășește plafonul de 12 salarii minime brute. De asemenea, nu are importanță că persoana e asigurată la sănătate deja, la stat, în virtutea unei alte calități - de salariat, pensionar etc.
Deși termenul pentru plata dărilor fiscale vizate de declarația unică (impozit și contribuții) e 25 mai al anului următor celui de obținere a veniturilor, obligația de a depune declarația unică are un termen mai aproape de data realizării efective a veniturilor. O modificare făcută Codului fiscal și care se aplică din 2021 prevede puțin mai clar faptul că obligația de a depune declarația unică pentru a evidenția obligația de plată a CASS apare și în acest caz la 30 de zile. În plus, pentru cei care nu sunt deloc asigurați la sănătate, depunerea declarației unice în acest caz e de dorit cât mai curând posibil - având în vedere că nu se poate face contractul de asigurare cu casa în lipsa ei.
„Art. 120
(1) Contribuabilii care desfășoară activitate, în cursul anului fiscal, în mod individual sau într-o formă de asociere fără personalitate juridică, sunt obligați să depună la organul fiscal competent declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice, pentru venitul estimat a se realiza în fiecare an fiscal, indiferent dacă în anul fiscal anterior au înregistrat pierderi, până la data de 25 mai inclusiv a fiecărui an. Fac excepție contribuabilii care realizează venituri pentru care impozitul se reține la sursă.
(2) Contribuabilii care încep o activitate în cursul anului fiscal sunt obligați să depună declarația prevăzută la alin. (1) în termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului. Fac excepție contribuabilii care realizează venituri pentru care impozitul se percepe prin reținere la sursă
(...)
Art. 174
(10) Persoanele fizice care încep în cursul anului fiscal să realizeze venituri, din cele prevăzute la art. 155 lit. b) -h), iar venitul net anual cumulat din una sau mai multe surse și/sau categorii de venituri, cu excepția veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală, din arendă sau din asocieri cu persoane juridice, contribuabili potrivit prevederilor titlului II, titlului III sau Legii nr. 170/2016, pentru care impozitul se reține la sursă, estimat a se realiza pentru anul curent este cel puțin egal cu nivelul a 12 salarii minime brute pe țară, sunt obligate să depună declarația prevăzută la alin. (3) în termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului. Salariul minim brut pe țară garantat în plată este cel în vigoare la termenul de depunere a declarației prevăzute la art. 120”, potrivit Codului fiscal.
CASS-ul reprezintă în acest caz 10% din dividendele obținute. Termenul de plată este abia în 25 mai anul viitor.