avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 473 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Contract drepturi autor
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Contract drepturi autor

Buna ziua,

Trebuie sa inchei un contract de drepturi de autor si nu am mai facut asta pana acum, asa ca, dupa ce am cautat informatii pe net, vin si va intreb e dvs, pt ca nu sunt lamurita.

Eu, ca pj, inchei cu o pers fizica un contract pentru creare de grafica pentru un site. Stabilim o suma neta cu care sa platim aceasta grafica.

Cum se platesc taxele? Le plateste persoana jurica? Cat %? Cum sa fac, va rog?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: George_I , utilizator 17:05, 3 Septembrie 2020
Potrivit art. 72 din Codul Fiscal, veniturile din drepturi de autor se impun prin retinere la sursa de catre platitorii de venit, impozitul fiind impozit final.

Venitul net din drepturile de proprietate intelectuala, inclusiv din crearea unor lucrari de arta monumentala, se determina de catre platitorii venitului, persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila.

In contractul incheiat intre parti se desemneaza platitorul de venit in vederea calcularii, retinerii si platii impozitului si contributiilor aplicabile, conform legii.

In cazul veniturilor din drepturi de autor rezultate din contractul incheiat de o companie beneficiara cu o persoana fizica, in functie de partea contractanta care se obliga prin contract la plata impozitului, veniturile obtinute din drepturi de autor se impart in urmatoarele categorii:

- venituri cu retinere la sursa, in situatia in care entitatea beneficiara (in acest caz, societatea dv.) se obliga sa plateasca veniturile.

Acesta este un caz des intalnit in cadrul companiilor care contracteaza mai multi colaboratori si aleg sa achite contributiile in numele acestora.

Entitatea beneficiara care plateste drepturile de autor trebuie sa calculeze si sa achite impozitul si contributiile sociale pana in data de 25 inclusiv ale lunii urmatoare celei pentru care s-au retinut taxele;

- venituri incasate din activitati independente, in situatia in care persoana fizica (prestatorul cu care incheiati contractul) tine evidentele contabile si plateste impozitele si contributiile aplicable, conform legii.

In cazul persoanelor fizice, retinerea impozitului din veniturile inregistrate se face prin depunerea de catre acestea a declaratiei unice in anul urmator anului in care se incaseaza veniturile din drepturi de autor.

Impozitul aplicabil drepturilor de autor

Impozitul se calculeaza prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net (venit brut – cheltuiala forfetara de 40%) si se retine la sursa, de catre platitori, la momentul platii veniturilor.

Impozitul calculat si retinut reprezinta impozit final, se declara in formularul 112 Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate si se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.

Persoanele cu handicap grav sau accentuat fac exceptie de la plata acestui impozit.

Gasiti aici un calculator pentru veniturile din drepturi de autor: [ link extern ] .

Contributiile la asigurari aplicabile

Persoanele fizice nu datoreaza CAS si CASS pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuala daca realizeaza venituri din salarii sau venituri din pensii.

Platitorul venitului nu retine contributii de asigurari sociale (CAS si CASS) daca beneficiarul venitului este pensionar sau salariat.

In situatia in care veniturile castigate de la o entitate din drepturi de autor depasesc pragul de 12 salarii minime brute pe an (12 x 2.230 lei=26.760 RON pentru 2020), se vor retine contributiile de 25% pentru CAS si 10% pentru CASS.

Contribuabilul (prestatorul) va desemna entitatea responsabila pentru achitarea CAS si CASS prin depunerea declaratiei 112 de catre entitatea platitoare. Entitatea platitoare se desemneaza pana in data de 25 inclusiv ale lunii urmatoare celei pentru care este datorata obligatia fiscala.

In cazul in care o persoana fizica obtine venituri din drepturi de autor de la mai multe entitati, dar nicio colaborare nu-i aduce o suma anuala egala cu plafonul minim, insa valoarea insumata a veniturilor depaseste pragul a 12 salarii minime brute, atunci persoana fizica are obligatia sa depuna declaratia unica si sa achite taxele.

Gasiti aici detalii si modele de calcul pentru venituri din drepturi de autor realizate in 2018 si 2019 de o persoana fizica: [ link extern ] /
[ link extern ] /
Ultima modificare: Vineri, 1 Mai 2020
Luisa Mitroi legalista.ro, Consilier juridic
1. O persoana care realizeaza venituri exclusiv din drepturi de autor si are contracte cu retinerea impozitului la sursa, mai trebuie sa depuna declaratia unica?
2. E obligatoriu ca intr-un contract de drepturi de autor sa se plateasca si contributiile sociale? Sau doar impozitul si atat?
3. Aveti cumva un model de contract de drepturi de autor pentru 2020? M-ar ajuta foarte mult.
Multumesc anticipat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident de munca... Ramona24 Ramona24 Buna ziua. In baza unui contract de autor(pe o perioada de 7luni)un artist strain a prestat in cadrul unei institutii publice de cultura.In baza contractului ... (vezi toată discuția)
Persoane fizice cu venituri in 2019 din drepturi de proprietate intelectuala veronicam veronicam Buna ziua, As vrea sa aflu cum se impoziteaza si ce contributii trebuie sa plateasca in 2019 o persoana care realizeaza venituri din drepturi de proprietate ... (vezi toată discuția)
Persoana fizica a dezvoltat - ca hobby - un soft, fara a fi pfa edina edina Buna ziua. As avea nevoie de ajutor din partea dvs, a specialistilor acestui site. Speta. O persoana, salariata intr-un domeniu oarecare, autodidacta, in ... (vezi toată discuția)