avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 365 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Persoana fizica a dezvoltat - ca hobby - un soft, fara ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Persoana fizica a dezvoltat - ca hobby - un soft, fara a fi PFA

Buna ziua.
As avea nevoie de ajutor din partea dvs, a specialistilor acestui site.
Speta.
O persoana, salariata intr-un domeniu oarecare, autodidacta, in timpul liber a dezvoltat un soft si - spre surpriza ei - a gasit un doritor sa achizitioneze o licenta pentru programul respectiv.
Venitul pe care preconizeaza sa-l realizeze: in jur de 5000 (cincimii) lei/an. Venitul va fi variabil, insa constant, achitabil lunar.
Intrebarea mea: In lumina noilor prevederi din Codul fiscal, care includ veniturile din drepturile de proprietate intelectuala realizate in mod individual in categoria veniturilor din activitati independente, puteti sa-mi spuneti cum ar putea persoana respectiva sa obtina legal acesti bani si ce obligatii declarative ar avea?
Mentionez ca PFA pe domeniul IT nu poate sa-si deschida, ptr ca este autodidacta, a invatat programare singura si nu poate face dovada cunostintelor pe care le are.
Pornim de la contractul de licentiere al doritorului. Platitorul de venit retine impozitul si contributiile la sursa? Anul trecut asa ar fi facut. Acum, nu mai stiu...
Am citit codul fiscal insa, sincer, m-am zapacit, si doresc alti minti, mai clare, sa ma indrume.
Multumesc pentru orice ajutor.
Cel mai recent răspuns: edina , utilizator 17:29, 31 Ianuarie 2016
Daca l-a vandut catre o firma, cititi in codul fiscal art. 70 - Stabilirea venitului net anual din drepturile de proprietate intelectuală

(1) Venitul net din drepturile de proprietate intelectuală, inclusiv din crearea unor lucrări de artă monumentală, se stabileşte prin scăderea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 40% asupra venitului brut.
si
art. 72 - Reţinerea la sursă a impozitului reprezentând plăţi anticipate pentru veniturile din drepturile de proprietate intelectuală

(1) Pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuală, plătitorii veniturilor, persoane juridice sau alte entităţi care au obligaţia de a conduce evidenţă contabilă au şi obligaţiile de a calcula, de a reţine şi de a plăti impozitul corespunzător sumelor plătite prin reţinere la sursă, reprezentând plăţi anticipate, din veniturile plătite.

(2) Impozitul care trebuie reţinut se stabileşte prin aplicarea cotei de impunere de 10% la venitul brut.

(3) Impozitul care trebuie reţinut se plăteşte la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost plătit venitul.
Multumesc pentru raspuns, am citit si eu prevederile acestea, insa nedumerirea mea persista:
- daca nu are o forma de organizare, ce cheltuieli sa deduca? (este o simpla persoana fizica)
- codul fiscal lasa sa se inteleaga ca daca este vorba de un venit constant, lunar, nu intamplator, trebuie sa tina contabilitate; este corect?
- trebuie sa-si inregistreze contractul la fisc?
- trebuie sa faca plati anticipate? pentru ca nu vorba numai de impozit, ci si de contributiile sociale (CAS, si de la anul, si CASS, ptr ca spuneam ca persoana este salariata)
Multumesc pentru orice ajutor.
Gata, multumesc, nu va mai deranjati, ca am descoperit solutia.
Eram prea calata pe problema, toate articolele din Codul fiscal imi dansau in fata ochilor si nu mai vedeam evidentul.
Am reusit sa ma obiectivez.
Multumesc inca o data.
Toate cele bune.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributii sociale contract de cesiune a drepturilor conexe de autor. MitranStefania MitranStefania Buna ziua, Puteti sa ma ajutati cu urmatoarea problema? In cazul unui contract de cesiune a drepturilor conexe de autor (actori) incheiat intre o firma si un ... (vezi toată discuția)
Impozit pe drept de autor As vrea sa-mi exemplificati cum se calculeaza impozitul pe drept de autor.Care este baza de impozitare? (vezi toată discuția)
Cesiune drepturi de autor - presa scrisa artist.romania artist.romania care sunt impozitele ce trebuiesc platite atit de cesionar cit si de cedent catre bugetul de stat - si in baza carei legi? (vezi toată discuția)