Depunerea declarației unice în cazul celor care obțin venituri din dividende (în ideea în care nu mai obțin și alte tipuri de venituri vizate de această declarație) se face numai dacă veniturile din această sursă sar de plafonul de 12 salarii minime brute. Dacă obțin venituri și din alte surse - ca PFA, din chirii, de pildă - atunci problema depunerii declarației se pune oricum pentru acestea din urmă, pentru care impozitul nu se reține nicăieri, ci se calculează și se plătește direct de obținătorul de venituri.
Potrivit Codului fiscal, impozitul pentru dividende se reține la sursă, la plătitor, așa că tot ce ar mai rămâne de făcut prin această declarație ar fi plata contribuțiilor, însă pentru cea la pensii nu există obligație de plată în cazul dividendelor, prin urmare, doar CASS-ul rămâne. Pentru ce se încasează în 2022, Codul impune plata CASS numai peste plafonul de 12 salarii minime brute. Cine are venituri din dividende sub acest plafon, nu are de ce să depună declarația unică pentru 2022 - repet, dacă se obțin și alte venituri, atunci suntem într-o altă situație, iar declarația trebuie oricum depusă pentru celelalte.
Din 2023, povestea se schimbă în privința pragului de la CASS. OG nr. 16/2022 a venit cu un plafon nou la CASS: șase salarii minime brute. Aplicabil veniturilor încasate din 2023 încolo, înseamnă că mai mulți contribuabili ca până acum vor depune declarația unică. Vorbim, practic, de cei care până acum s-au situat cu dividendele încasate între 6 - 12 salarii minime brute, dar fără să ajungă la plafon și care nu trebuia să depună declarația. Dar din 2023 vor trebui. Noua poveste de la CASS nu se termină însă aici, la acest nou prag de șase salarii minime. Pentru că pe lângă acesta, vor mai exista încă două praguri: cel binecunoscut, de 12, dar și unul de 24 de salarii minime brute.
Atenție! Nu contează că cel care obține dividende este și salariat în același timp, CASS-ul se va plăti și, și.
Practic, contribuabilii se vor orienta după aceste praguri și, în funcție de unde se situează cu dividendele încasate în 2023, vor plăti 10% din 6, 12 sau 24 de salarii minime brute.
Un sfat de la expertul contabil: Dacă dividendele disponibile se distribuie și achită până la finalul anului, se poate evita plata majorată pentru sănătate în 2023 („dacă încasezi în 2022 dividende peste plafonul de 24 de salarii minime pe economie, plătești aceeași sumă - 10% din plafonul de 12 salarii - , pe când în 2023 vei plăti dublu”)
În concluzie, toți cei care încasează dividende peste plafonul de șase salarii minime brute în 2022 vor avea de depus declarația unică.
Per total, obligații fiscale mai mari pentru cei care au venituri din dividende
Dividendelor distribuite după 1 ianuarie 2023 urmează să le fie aplicat un impozit de 8%, a decis Guvernul prin OG nr. 16/2022. Așadar, vorbim de un impozit cu 3% mai mare ca cel aplicat în prezent. Noul impozit se aplică și dividendelor distribuite/plătite fondurilor de pensii administrate privat și/sau fondurilor de pensii facultative.
Adaugăm la asta și obligațiile suplimentare ce vor apărea la CASS, conform explicațiilor de mai sus, și vorbim deja de un regim fiscal mai „neprietenos” de anul viitor pentru cei cu venituri din dividende.
Bine de știut: Al treilea trimestru din 2022 se încheie peste câteva zile, or asta înseamnă că firmele care au înregistrat profit în perioada ianuarie - septembrie, dar și în anii anteriori, pot începe demersurile necesare împărțirii dividendelor interimare. Practic, asta este ultima șansă pentru a evita temporar majorarea taxelor datorate pentru veniturile din dividende, ce se va aplica din 2023.