„Să nu uităm că, atunci când vorbim de repartizarea profitului, impozitul pe dividende nu este singura taxă pe care o plătim. Mai trebuie să ținem cont și de contribuția de sănătate. Astfel, în 2022 plătești contribuția de sănătate dacă încasezi dividende (sau dacă veniturile tale cumulate) depășesc plafonul de 12 salarii minime pe economie, adică suma de 30.600 lei. Contribuția de sănătate este de 10% din acest plafon, respectiv 3.060 lei pe an.
Din 2023, nu numai că acest plafon se va mări (din cauza măririi salariului minim pe economie), rezultând astfel, per total, o sumă mai mare de plată, dar vei plăti contribuția de sănătate și dacă depășesti un plafon mai mic decât în 2022, respectiv șase salarii minime pe economie. Iar dacă încasezi dividende peste plafonul de 24 de salarii minime (în 2022, acest lucru ar însemna 60.120 lei), atunci plătești dublul sumei pe care o plăteai până acum pentru contribuția la sănătate”, a atenționat, într-un articol publicat azi, expertul contabil Luiza Daneliuc.
În aceste condiții, fiscalista recomandă companiilor să ia în calcul distribuirea și plata dividendelor până la finalul anului 2022, pentru că în acest fel persoanele fizice care primesc banii pot evita să achite mai mult pentru CASS în 2023.
„Deci, repartizarea dividendelor în 2022 poate fi avantajoasă și din perspectiva faptului că, dacă încasezi în 2022 dividende peste plafonul de 24 de salarii minime pe economie, plătești aceeași sumă (10% din plafonul de 12 salarii), pe când în 2023 vei plăti dublu (10% din plafonul de 24 de salarii). Iar dacă încasezi în 2022 dividende între șase și 12 salarii, nu plătești nimic, pe când în 2023 vei plăti contribuția de 10% din șase salarii minime.
Atenție: Impozitul pe dividende se aplică în funcție de anul distribuirii dividendelor. Contribuția de sănătate se aplică în funcție de data încasării efective a dividendelor (dividende distribuite în 2022, dar încasate în 2023 = impozit 5% + contribuție la sănătate conform plafoanelor din 2023)”, a explicat Luiza Daneliuc.
În momentul de față și până la finalul anului, Codul fiscal prevede, la articolul 170, că pentru veniturile din dividende se datorează CASS dacă se estimează venituri anuale de cel puțin 12 salarii minime brute pe țară. Se ia în calcul valoarea în vigoare a salariului minim brut pe țară de la termenul de depunere a declarației unice pentru persoanele fizice, adică 25 mai. Salariul minim este acum de 2.550 de lei, însă acesta probabil va fi majorat la începutul anului 2023.
Conform noilor reguli introduse prin OG 16/2022, care se vor aplica începând cu veniturile aferente anului 2023, CASS pentru veniturile din dividende se va datora dacă se estimează venituri anuale de cel puțin șase salarii minime brute pe țară. În același timp, vor fi reguli diferențiate în funcție de nivelul veniturilor:
- pentru venituri între șase și 12 salarii minime brute, baza de calcul este de șase salarii minime brute;
- pentru venituri între 12 și 24 de salarii minime brute, baza de calcul este de 12 salarii minime brute;
- pentru venituri de peste 24 de salarii minime brute, baza de calcul este de 24 de salarii minime brute.
Așa cum scriam recent, deoarece impozitul pe dividende urmează să fie majorat, din 2023, de la 5% la 8%, companiile pot lua în calcul distribuirea dividendelor, din profitul existent, până la finalul anului 2022. Cota majorată se va aplica dividendelor distribuite după 1 ianuarie, indiferent din ce an este profitul împărțit. Impozitul pe dividende se declară și se plătește până la data de 25 a lunii următoare celei în care se plătesc dividendele. Pentru dividendele distribuite, dar neplătite în anul distribuirii (inclusiv cele interimare), impozitul se achită până la data de 25 ianuarie a anului următor distribuirii. Obligația de declarare și plată aparține societății care distribuie și achită dividendele către persoane fizice.