Anul trecut n-a dus lipsă de noutăți din sfera reglementării dividendelor, însă important de știut este că autoritățile au intervenit, după mai mulți ani, asupra taxării acestui tip de venit din investiții. Iată ce trebuie să știi la început de 2023:
1. Impozitul pe dividende a crescut. Dividendelor distribuite după data de 1 ianuarie li se aplică un impozit de 8%, ce a fost majorat, prin OG 16/2022, de la 5%. Cota majorată se aplică atât pentru dividendele plătite către alte persoane juridice, cât și pentru dividendele plătite către persoane fizice rezidente sau nerezidente.
2. Pentru dividendele plătite în 2023 se plătește mai mult la sănătate. Mărirea salariului minim brut pe țară la 3.000 de lei înseamnă că, acolo unde e cazul, se plătește o contribuție mai mare la sănătate (cotă: 10%) pentru veniturile din dividende. Totodată, însă, contribuția la sănătate este datorată în funcție de un plafon mult mai scăzut față de anii trecuți. Dacă până anul trecut aveam un plafon unic de 12 salarii minime brute pe țară, la atingerea căruia intervenea obligația plății contribuției pentru dividende, din 2023 avem trei plafoane diferite ce impun plata contribuției pentru dividende (șase salarii minime brute pe țară, 12 salarii minime brute pe țară și 24 de salarii minime brute pe țară).
3. Tot ce trebuie să știi despre taxarea majorată a veniturilor din dividende. În contextul măririi impozitului, dar și în contextul schimbării regulilor contribuției la sănătate pentru veniturile din dividende, am explicat pe larg ce efecte sunt și ce tratament fiscal se aplică dividendelor distribuite și plătite în 2022, distribuite în 2022 și plătite în 2023 sau distribuite și plătite în 2023.
4. Procedură nouă pentru restituirea unei părți din impozit, după regularizarea anuală. Pentru cei care n-au apucat această procedură înainte să facă regularizarea de anul trecut, ea este utilă, cu siguranță, la început de 2023. În contextul regularizării anuale privind dividendele interimare distribuite, procedura pe care firmele trebuie să o urmeze pentru a cere restituirea unei părți din impozitul achitat la stat a fost ajustată prin ordonanță la
începutul lunii februarie 2022. Însă regulile pentru punerea în aplicare a acestor prevederi actualizate au venit, prin ordin al Fiscului, abia spre
finalul lunii aprilie 2022.
5. Cum vor fi contabilizate dividendele interimare la firmele care le primesc. În fine, mai este bine de știut că autoritățile pregătesc unele modificări contabile referitoare la dividendele interimare. În momentul de față, reglementările contabile conțin detalii numai despre contabilizarea dividendelor interimare la companiile care le repartizează. Astfel, o să apară completări pentru a stabili cum vor fi contabilizate dividendele interimare la companiile care le primesc. Este de așteptat ca modificările să fie oficializate în curând.
Context: La cine sunt obligațiile de declarare și plată. Impozitul pe dividende se declară și se plătește până la data de 25 a lunii următoare celei în care se plătesc dividendele, conform Codului fiscal. Pentru dividendele distribuite, dar neplătite în anul distribuirii (inclusiv cele interimare), impozitul se achită până la data de 25 ianuarie a anului următor distribuirii. Obligația de declarare și plată aparține societății care distribuie și achită dividendele către persoane fizice. Declararea veniturilor din dividende și a contribuției aferente la sănătate, prin declarația unică, se face până la termenul anual din 25 mai, iar plata efectivă a contribuției se face în anul următor celui de obținere a veniturilor. Obligația de declarare și plată aparține persoanei fizice care a încasat dividende.
Comentarii articol (0)