avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 643 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Dividente 2018
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Dividente 2018

Buna ziua. In cazul in care in luna urmatoare se doreste distribuirea de dividente in valoare de 20000, care sunt declaratiile care trebuie depuse, termene si ce taxe se vor plati? Doar 5% impozit sau si CASS?
Astept cu nerabdare un raspuns. Multumesc
Cel mai recent răspuns: expertdeps , utilizator 14:43, 13 Iunie 2018
Veti depune declaratia 100 cu impozitul pe venitul din dividende persoane fiice si veti plati impozitul pana pe 25 a lunii urmatoare platii catre asociat.
CASS nu veți plăti deoarece suma este mai mică decât valoarea a 12 salarii minime pe economie, respectiv 22.800 lei dacă îndepliniți anumite condiții.
Incadrarea in plafonul anual de cel putin 12 salarii minime brute pe tara se efectueaza prin cumularea veniturilor obtinute din:
- venitul net sau norma de venit corectata din activitati independente,
- venitul net din drepturi de proprietate intelectuala, stabilit dupa acordarea cotei de cheltuieli forfetare precum si venitul net din drepturi de proprietate intelectuala determinat in sistem real;
- venitul net distribuit din asocieri cu persoane juridice,
- venitul net sau norma de venit, dupa caz, pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor,
- venitul si/sau castigul din investitii (dividende, dobanzi, etc),
- venitul net sau norma de venit, dupa caz, pentru veniturile din activitati agricole, silvicultura si piscicultura,
- venitul brut si/sau venitul impozabil din alte surse (aici vă încadrați cu dividendele),
Dacă prin cumularea veniturilor de mai sus, venitul net este mai mare de 12 salarii brute sunteți obligat la plata CASS.
Baza anuala de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate o reprezinta echivalentul a 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice.

In cazul in care realizati un venit net anual cumulat sub nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, iar in anul fiscal precedent nu ati avut calitatea de salariat si nu v-ati incadrat in categoriile de persoane exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate, datorati contributia de asigurari sociale de sanatate la o baza de calcul echivalenta cu 6 salarii minime brute pe tara si depuneti declaratia unica, pana la data de 15 martie inclusiv a anului urmator celui de realizare a veniturilor, in vederea definitivarii contributiei de asigurari sociale de sanatate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Declaratie unica persoana fizica xman_ghio xman_ghio Buna seara, va rog sa ma ajutati cu cateva nelamuriri legate de impozitul pe venit persoane fizice si depunerea declaratiei unice. In cursul anului 2019 am ... (vezi toată discuția)
Drepturi de proprietate intelectuala - calcul plafon adriana.toader92 adriana.toader92 Buna ziua! Castig venituri exclusiv din drepturi de proprietate intelectuala. Conform contractului, castig 2979 lei brut. Net, imi intra 2800 de lei in ... (vezi toată discuția)
Cass dividende ElenaRosoi777 ElenaRosoi777 Un SRL inregistreaza la finele anului 2018 un profit de 25.000, pe care il distribuie in 2019 Administratorului unic, sub forma de dividende. Societatea ... (vezi toată discuția)