Astfel, începând cu data de 1 ianuarie 2023, conform prevederilor OG 16/2022, în ceea ce privește impozitarea dividendelor au intervenit următoarele modificări:
- cota de impozitare s-a majorat de la 5% la 8% pentru veniturile din dividende distribuite şi plătite după data de 1 ianuarie 2023 între persoane juridice române, către persoane fizice sau nerezidenților de la un rezident;
- prevederile referitoare la impozitare se aplică şi dividendelor distribuite sau plătite după data de 1 ianuarie 2023 de o persoană juridică fondurilor de pensii administrate privat şi/sau fondurilor de pensii facultative.
- nivelul a 6 salarii minime brute pe țară, în vigoare la termenul de depunere a declarației unice, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 6 și 12 salarii minime brute pe țară;
- nivelul de 12 salarii minime brute pe țară, în vigoare la termenul de depunere a declarației unice, în cazul veniturilor cuprinse între 12 și 24 de salarii minime brute pe țară;
- nivelul de 24 de salarii minime brute pe țară, în vigoare la termenul de depunere a declarației unice, în cazul veniturilor realizate de peste 24 de salarii minime brute pe țară.
De exemplu, în situaţia în care în cursul anului 2022 a fost distribuit la dividende profitul aferent exerciţiului financiar 2021, dar dividendele s-au plătit către asociaţi în cursul anului 2023, cota de impozit este de 5%. În cazul în care profitul aferent exerciţiului financiar 2021 rămâne nedistribuit, fiind reportat și distribuit în cursul anului 2023, iar dividendele aferente exerciţiului financiar 2021 s-au plătit către asociaţi în cursul anului 2023, cota de impozit este de 8%.
Un aspect fiscal important de reținut este acela că nu se face distincţie cu privire la tipul dividendelor distribuite şi plătite pe baza situaţiilor financiare anuale sau pe baza situaţiilor financiare interimare.
Prin urmare, şi în cazul dividendelor interimare distribuite, care nu au fost plătite până la sfârşitul anului în care s-a aprobat distribuirea acestora, impozitul pe dividende aferent se declară şi se plăteşte până la data de 25 ianuarie a anului următor celui în care s-a aprobat distribuirea de dividende. Sau până la data de 25 a primei luni a anului fiscal modificat, următor anului în care s-a aprobat distribuirea dividendelor interimare.
În cazul în care din regularizarea anuală a dividendelor distribuite parţial în cursul anului, potrivit dispozițiilor Legii societăţilor nr. 31/1990, rezultă sume de restituit de la buget, plătitorul de dividende depune la organul fiscal competent o declaraţie de regularizare sau o cerere de restituire, după restituirea de către asociaţi sau acţionari a dividendelor plătite sau după aprobarea situaţiilor financiare anuale în cazul dividendelor interimare distribuite neplătite, până la împlinirea termenului de prescripţie a dreptului de a cere restituirea.
Context mai larg: Dincolo de majorarea din 2023 a impozitului pe dividende, sunt șanse mari ca în viitorul apropiat să vedem o nouă majorare a cotei - de la 8% la 10%.