avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 627 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe profit impozit pe dividende ?
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe profit

impozit pe dividende ?

Buna

Daca stiu bine impozitul pe profit este de 16 %, iar impozitul pe dividende este la fel 16%.
In cazul in care asociatul unic al unei firme este o firma din strainatate cat este impozitul ?
Cel mai recent răspuns: Daniela Vorovenci , Consultant fiscal 09:36, 16 Mai 2009
Depinde de situatie.Conform Codului fiscal, firma din strainatate poate fi scutita de impozit in cazul prevazut de art.117 lit.h:

Art. 117. - Sunt scutite de impozitul pe veniturile obtinute din Romania de nerezidenti urmatoarele venituri:
h) dupa data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, dividendele platite de o intreprindere, care este persoana juridica romana, unei persoane juridice rezidente intr-un alt stat membru sau unui sediu permanent al unei intreprinderi dintr-un stat membru, situat intr-un alt stat membru, sunt scutite de impozit, daca beneficiarul dividendelor detine minimum 15% din titlurile de participare la intreprinderea persoana juridica romana, pe o perioada neintrerupta de cel putin 2 ani, care se incheie la data platii dividendului. Conditia de detinere minima va fi de 10% incepand cu anul 2009. Conditiile in care se aplica aceste prevederi, referitoare la tipurile de intreprinderi din statele membre catre care se fac platile de dividende si definitia termenului stat membru, sunt prevazute la art. 201.

Sau, se poate afla in situatia prevauta la art.116 din Codul fiscal, cand impozitul este de 16%:
Art. 116. - (1) Impozitul datorat de nerezidenti pentru veniturile impozabile obtinute din Romania se calculeaza, se retine si se varsa la bugetul de stat de catre platitorii de venituri.
(2) Impozitul datorat se calculeaza prin aplicarea urmatoarelor cote asupra veniturilor brute:
c) 16% in cazul oricaror alte venituri impozabile obtinute din Romania, asa cum sunt enumerate la art. 115…

Va multumesc mult
Buna,

Inca o intrebare in cazul in care actionarii sunt persoane fizice la impozitul de dividende legea face diferenta intre persoane rezidente si nerezidente ?
mimiz a scris:

Buna,

Inca o intrebare in cazul in care actionarii sunt persoane fizice la impozitul de dividende legea face diferenta intre persoane rezidente si nerezidente ?


Impozitul plătit pe dividende atât de nerezidenţi, cât şi de rezidenţi va fi de 10%. Această decizie a fost luată după ce Comisia Europeană a trimis României o scrisoare de somare, echivalând cu o primă etapă a încălcării dreptului comunitar, prin impozitarea discriminatorie a dividendelor pentru nerezidenţi. Nerezidenţii plăteau impozite mai mari pe dividende (16%) decât acţionarii rezidenţi (10%).

- In cazul in care dividendele sunt distribuite actionarilor/asociatilor persoane fizice - impozitul pe dividende se stabileste prin aplicarea unei cote de impozit de 16% din suma acestor dividende, iar obligatia calcularii si retinerii impozitului revine persoanelor juridice odata cu plata dividendelor catre actionari sau asociati.

- In cazul in care dividendele sunt distribuite actionarilor/asociatilor persoane juridice - impozitul pe dividende se stabileste prin aplicarea unei cote de impozit de 10% asupra dividendului brut platit catre persoana juridica romana.


Am si eu o nelamurire: Asociatul unic al firmei a hotarat in luna noiembrie sa ridice dividende din profitul ramas nerepartizat aferent anului 2006 - partial, iar in decembrie restul plus profit nerepartizat aferent anului 2007. Este corect ca in luna decembrie sa platesc impozit dividende ridicate in luna noiembrie , iar in luna ianuarie 2009 pentru dividendele ridicate in decembrie? Sau trebuie sa platesc impozit pe dividende pana la sfarsitul anului 2008 si pentru dividendele ridicate in decembrie?

Alte discuții în legătură

Contabilitate liliana alba liliana alba buna ziua, am o societate care are profit nerepartizat din 2007, acum patronul vrea dividende, cu ce cota impozitez acestea cu 10 sau 16%?persoana juridica ... (vezi toată discuția)
"problemute" la dividende cristintoncea cristintoncea Problema nr. 2: 1. am nevoie de un sfat. O firma a avut profit in 2007, pe care in bilant l-au trecut pe nerepartizat. In cursul anului 2008 l-au repartizat ... (vezi toată discuția)
Impozit dividende ole ole pentru anul 2009 cand trebuie depusa declarati privind impozitul pe dividende si cand trebuie platit (vezi toată discuția)