avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 314 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general contabilitate
Discuție deschisă în Contabilitate în general

contabilitate

buna ziua,
am o societate care are profit nerepartizat din 2007, acum patronul vrea dividende, cu ce cota impozitez acestea cu 10 sau 16%?persoana juridica romana.:):):)
Cel mai recent răspuns: aura.radulescu , utilizator 14:46, 18 Ianuarie 2009
Veniturile sub forma de dividende, inclusiv sumele primite ca urmare a detinerii de titluri de participare la fondurile inchise de investitii, se impun cu o cota de 16% din suma acestora. Obligatia calcularii si retinerii impozitului pe veniturile sub forma de dividende revine persoanelor juridice, odata cu plata dividendelor catre actionari sau asociati. Termenul de virare a impozitului este pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se face plata. In cazul dividendelor distribuite, dar care nu au fost platite actionarilor sau asociatilor pana la sfarsitul anului in care s-au aprobat situatiile financiare anuale, impozitul pe dividende se plateste pana la data de 31 decembrie a anului respectiv.
Daca AGA ordinara intrunita in termen de 5 luni de la inchiderea exercitiului financiar (31.05.2008), nu a hotarat repartizarea profitului pe dividende (fixarea dividendului), patronul nu isi poate lua dividende in noiembrie. Profitul ramane nerepartizat pana anul viitor, cand AGA intrunita in termenul prevazut de lege, poate hotari atat repartizarea profitului din 2008, cat si repartizarea profitului realizat in anii precedenti.
liliana alba a scris:

buna ziua,
am o societate care are profit nerepartizat din 2007, acum patronul vrea dividende, cu ce cota impozitez acestea cu 10 sau 16%?persoana juridica romana.:):):)


Conteaza cine primeste dividende? Da!

Impozitarea dividendelor primite de la o persoana juridica romana se face
in mod diferit, in functie de beneficiari: persoane fizice sau juridice, rezi-denti sau nerezidenti. Care sunt regulile?

1. Impozitarea dividendelor primite de o persoana fizica romana:

Cota de impozit pe dividendele obtinute de o persoana fizica romana este de 16% din suma acestora.
Obligatia calcularii si retinerii impozitului pe veniturile sub forma de dividende revine persoanelor juridice, odata cu plata dividendelor catre actionari sau asociati.
Termenul de virare a impozitului este pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se face plata.



In cazul dividendelor distribuite, dar care nu au fost platite actionarilor sau asociatilor pana la sfarsitul anului in care s-au aprobat situatiile financiare anuale, impozitul pe dividende se plateste pana la data de 31 decembrie a anului respectiv.

2. Impozitarea dividendelor primite de o persoana juridica romana:

Cota de impozit pe dividendele obtinute de o persoana juridica romana este de 10% aplicata asupra dividendului brut platit de catre o persoana juridica romana.
Obligatia calcularii si retinerii impozitului pe veniturile sub forma de dividende revine persoanei juridice romane care plateste dividendele.
Termenul de virare a impozitului este pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se plateste dividendul. In cazul in care dividendele distribuite nu au fost platite pana la sfarsitul anului in care s-au aprobat situatiile financiare anuale, impozitul pe dividende aferent se plateste pana la data de 31 decembrie a anului respectiv.
De retinut! Dividendele platite de o persoana juridica romana unei alte persoane juridice romane sunt scutite de la plata impozitului pe dividend, daca beneficiarul dividendelor detine minimum 15%, respectiv 10%, incepand cu anul 2009, din titlurile de participare ale acesteia, la data platii dividendelor, pe o perioada de 2 ani impliniti pana la data platii acestora.


Ca administrator la firma mea ma cam apuca nervii cand calculez impoz. pe dividendele pe care trebuie sa le iau(16%). De ce oare aceasta diferență între cota de impozitare pentru pers. juridice și pers. fizice?:-/ Si de ce impozit pe dividende? Ele provin din profitul pentru care se plateste impozit pe profit, nu?
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Ianuarie 2009
aura.radulescu, utilizator
Da, dar ala e profitul societatii, persoana juridica, iar persoana care ridica dividendul este o persoana fizica.sunt 2 persoane diferite.

Alte discuții în legătură

Contabilitate liliana alba liliana alba buna ziua, am o societate care are profit nerepartizat din 2007, acum patronul vrea dividende, cu ce cota impozitez acestea cu 10 sau 16%?persoana juridica ... (vezi toată discuția)
Impozit pe dividende ? mimiz mimiz Buna Daca stiu bine impozitul pe profit este de 16 %, iar impozitul pe dividende este la fel 16%. In cazul in care asociatul unic al unei firme este o ... (vezi toată discuția)
Se poate reveni asupra repartizarii profitului 2013? marymary marymary 1. se poate reveni printr-o hotarara a asociatilor sa ramana nerepartizat profitul 2013? Initial s-a repartizat la dividende. 2. Daca se revine si se decide ... (vezi toată discuția)