avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 951 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Se poate reveni asupra repartizarii profitului 2013?
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Se poate reveni asupra repartizarii profitului 2013?

1. se poate reveni printr-o hotarara a asociatilor sa ramana nerepartizat profitul 2013? Initial s-a repartizat la dividende.
2. Daca se revine si se decide sa ramina nerepartizat, se elimina obligatia de a se plati impozit pe dividende? Sau odata inregistrat in bilant 2013 modul de repartizare, e obligatoriu de platit impozit pe dividende?
3. Cat timp poate ramane nerepartizat profitul pe 2013?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 14:26, 22 August 2014
Buna ziua,

1. Incepand cu data de 01.01.2010, odata cu intrarea in viguare a OMFP 3055/2009 nu mai contin interdictia de a se reveni asupra hotararii repartizarii profitului. Deci, printr-o hotarare luata de adunarea generala a asociatilor se poate reveni asupra repartizarii profitului.
2. Hotararea adunarii generale devine opozabila tertilor ( inclusiv organele fiscale) deci nu mai trebuie platit impozitul pe dividente pana la data de 25.01.2015
3. Profitul nerepartizat poate sta in sold, nu este nimic ilegal.
Buna ziua,

Se poate reveni prin hotarare AGA asupra repartizarii profitului..
Referitor la plata impozitului pe dividende:

ART. 67 Reţinerea impozitului din veniturile din investiţii
(1) Veniturile sub formă de dividende, inclusiv sumele primite ca urmare a deţinerii de titluri de participare la fondurile închise de investiţii, se impun cu o cotă de 16% din suma acestora. Obligaţia calculării şi reţinerii impozitului pe veniturile sub formă de dividende revine persoanelor juridice, odată cu plata dividendelor către acţionari sau asociaţi. Termenul de virare a impozitului este până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care se face plata. În cazul dividendelor distribuite, dar care nu au fost plătite acţionarilor sau asociaţilor până la sfârşitul anului în care s-au aprobat situaţiile financiare anuale, impozitul pe dividende se plăteşte până la data de 25 ianuarie inclusiv a anului următor.
Ar trebui publicata hotararea in Registrul Comertului ori in Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a, pt a fi opozabila tertilor si implict ANAF. (pt ca la ANAF exista veche hotarare cu repartizarea la dividende).

Legea 26/1990:

Art. 5. - (1) Înmatricularea şi menţiunile sunt opozabile terţilor de la data efectuării lor în registrul comerţului ori de la publicarea lor în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a, sau în altă publicaţie, acolo unde legea dispune astfel.
(2) Persoana care are obligaţia de a cere o înregistrare nu poate opune terţilor actele ori faptele neînregistrate, în afară de cazul în care face dovada că ele erau cunoscute de aceştia.


Hotararea trebuie depusa la ORC cel tarziu pana la 31.12.2014

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Profit nerepartizat sonya33 sonya33 buna ziua, am la 31.12.08 un profit de 45221lei la 31.12.09 ar trebui sa repartizez dividendele si sa fac plata impozitului pe dividende va rog sa ma ... (vezi toată discuția)
Contabilitate liliana alba liliana alba buna ziua, am o societate care are profit nerepartizat din 2007, acum patronul vrea dividende, cu ce cota impozitez acestea cu 10 sau 16%?persoana juridica ... (vezi toată discuția)
Impozit pe dividende ? mimiz mimiz Buna Daca stiu bine impozitul pe profit este de 16 %, iar impozitul pe dividende este la fel 16%. In cazul in care asociatul unic al unei firme este o ... (vezi toată discuția)