avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 793 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Dividende
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Dividende

Buna seara,
Am profit nerepartizat atat in 2009 cat si in 2010 pe care m-am hotarat sa-l repartizez pe dividende acum in decembrie 2011. Va rog din suflet sa-mi spuneti cum anume trebuie sa procedez: adica fac o hotarare a sociatului unic prin care repartizez aceste dividende 15000 lei, dar cum calculez impozitul si mai important cand il platesc si cand il declar? La suma neta trebuie sa platesc 5,5% la sanatate chiar dac sunt salariat cu norma intreaga?
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: piciul , utilizator 16:16, 14 Decembrie 2011
Impozitul pe dividende este un impozit cu retinere la sursa, platitorul dividendelor fiind cel obligat sa-l calculeze, sa-l retina si sa-l vireze la bugetul de stat, beneficiarul dividendelor doar suportandu-l din suma bruta cuvenita.
Regulile de impozitare stabilesc ca impozitul se datoreaza chiar si in situatia in care dividendele sunt distribuite (repartizate), dar nu sunt achitate beneficiarilor
D 205 este o obligatie a platitorilor de venituri cu retinere la sursa, acestia avand obligatia sa depuna, pana la data de( 30.06 a anului fiscal curent pentru anul expirat) acum pina la FINELE LUNII FEBRUARIE a anului curent pentru anul expirat, o declaratie privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit.
Pentru dividendele din profitul anului 2009 si 2010 , repartizate prin hotararea adunarii generale din 2011, impozitul pe dividende aferent se retine si se declara pe masura platii dividendelor si se achita pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care dividendele au fost impozitate si achitate, conform art. 67 alin. 1 din Codul fiscal . Deci, impozitul poate fi "esalonat" lunar numai daca si dividendele se achita "esalonat", iar "suma esalonata din impozit" trebuie sa fie corespunzatoare dividendelor efectiv achitate.
Daca nu sunt achitate pina la finele anului in care au fost repartizate mpozitul se declara prin formularul 205 al declaratiei informative pentru anul 2011, cu termen de depunere finele lunii februarie 2012, indiferent daca dividendele (inclusiv impozitul aferent lor) au fost sau nu achitate pana la sfarsitul anului 2011.
Impozitul pe dividende se reține odată cu plata dividendelor, dacă plata acestora se efectuează pînă la finele anului. Se înscrie în D100 a lunii în care s-au achitat aceste dividende, virându-se la buget în 25 a lunii următoare.

Daca asociatul este si salariat nu trebuie sa platesca CASS pentru dividentele incasate
Ultima modificare: Marți, 13 Decembrie 2011
Carmen Jurubita, Contabil
"ART. 67 Reţinerea impozitului din veniturile din investiţii
(1) Veniturile sub formă de dividende, inclusiv sumele primite ca urmare a deţinerii de titluri de participare la fondurile închise de investiţii, se impun cu o cotă de 16% din suma acestora. Obligaţia calculării şi reţinerii impozitului pe veniturile sub formă de dividende revine persoanelor juridice, odată cu plata dividendelor către acţionari sau asociaţi. Termenul de virare a impozitului este până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care se face plata. În cazul dividendelor distribuite, dar care nu au fost plătite acţionarilor sau asociaţilor până la sfârşitul anului în care s-au aprobat situaţiile financiare anuale, impozitul pe dividende se plăteşte până la data de 25 ianuarie inclusiv a anului următor."

Daca faceti repartizarea la dividende in 2011, impozitul il platiti pina in 25.01.2012, indiferent daca platiti dividendele nete sau nu.
Daca faceti repartizarea in 2012, impozitul se achita pina in 25 luna urmatoare platii dividendului net. Daca ramin dividende repartizate dar neachitate la sf anului 2012, impozitul aferent acestora se datoreaza pina in 25.01.2013.

In ceea ce priveste CASS aferent dividendelor, aceasta este o plata pe care o face direct beneficiarul dividendelor, platitorul acestora (firma) nefacind retinere la sursa si nici plata contributiei de sanatate.
multumesc, m inteles ca nu ii retin eu 5.5% sanatatea , dar as vrea sa-l informez corect pe om.... adica avand caliatatea de salariat cu norma intreaga , plateste cass la suma ridicata sub forma de didvidende?
daca am de repartizat 15000 lei pe dividende impozitul pe care-l retin si virez este 15000*16% = 2400 lei ecorect cum am calculat?
va multumesc pentru amabilitatea de a-mi raspunde.
va rog...puteti sa-mi dati un raspuns..
multumesc
Referitor la contributia de asigurari de sanatate in l 95 /2006 la art.257 alin 2 lit e) veniturilor din cedarea folosintei bunurilor, veniturilor din dividende si dobanzi, veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere si altor venituri care se supun impozitului pe venit numai in cazul in care nu realizeaza venituri de natura celor prevazute la lit. a)-d), dar nu mai putin de un salariu de baza minim brut pe tara, lunar; la
a) veniturilor din salarii sau asimilate salariilor care se supun impozitului pe venit;
In Ordinul CNPAS 617/2007 la art 13
ART. 13
(1) Veniturile din dividende şi dobanzi prevazute la art. 257 alin. (2) lit. f) din lege reprezinta veniturile din investitii, asa cum sunt definite acestea în Codul fiscal.
(2) Pentru veniturile din dividende care se supun impozitului pe venit, obligaţia platii contribuţiei revine persoanelor fizice beneficiare ale acestor venituri, care vor achita contributia pana la data de 25 a lunii ianuarie a anului urmator celui în care se face plata dividendelor.
(3) Persoanele care realizează venituri de natura celor prevazute la alin. (2), dar care pana la data de 31 decembrie a anului în curs nu au incasat aceste venituri sau veniturile de acest fel, incasate anual, sunt sub nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, vor plăţi contributia anual pana la data de 25 a lunii ianuarie a anului urmator, calculata la nivelul a 12 salarii minime brute pe tara. Diferentele ramase de achitat, calculate în raport cu dividendele care se platesc după data prevazuta pentru plata contribuţiei, se achita pana la data de 25 a lunii urmatoare celei în care s-a facut plata.
Prin urmare nu trebuie platita contributia de asigurari de sanatate pentru ca a achitat contributia ca si salariat.
Calculul facut este corect -impozitul care se aplica este de 16%
Intocmiti D100 la 25 ale lunii urmatoare in care ati achitat dividendul si ati retinut impozitul aferent.
precum si D205 la sf lunii febr.a anului 2012 pentru anul 2011.

Alte discuții în legătură

Ridicare dividende daryana daryana Buna ziua!! O societate are un asociat unic care nu este angajat nicaieri. Acesta doreste sa ridice divinede aferente profitului anului 2008. Ce contributii ... (vezi toată discuția)
Dividende Costy S Costy S Buna ziua, Daca un actionar cumpara dividende, ce taxe trebuie sa plateasca catre stat? Va rog sa ma ajutati si cu o baza legala. Multumesc. (vezi toată discuția)
Obligatii microintreprinderi tommy22 tommy22 buna seara, va rog sa-mi spuneti care sunt impozitele pe care le plateste o micro. 3 % impozit pe venit si 16 % impozit pe dividende? multumesc frumos, (vezi toată discuția)