avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 476 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida dublă şi ... Obligatii microintreprinderi
Discuție deschisă în Contabilitate - partida dublă şi obligaţii fiscale declarative pentru societăţile comerciale

Obligatii microintreprinderi

buna seara,

va rog sa-mi spuneti care sunt impozitele pe care le plateste o micro. 3 % impozit pe venit si 16 % impozit pe dividende?

multumesc frumos,
Cel mai recent răspuns: tommy22 , utilizator 20:25, 24 Aprilie 2013
Buna ziua,

Microintreprinderile platesc 3% impozit pe venitul microintreprinderilor.
Daca aveti salariati mai platiti si contributiile aferente salariilor.

Angajat:
10.5% contributie individuala de asigurari sociale (pensii -CAS)
5.5% contributie la fondul national unic de sanatate (CASS)
0.5% contributie individuala pentru somaj
16% impozit pe veniturile din salarii
Angajator:
20.80% contributie la fondul de pensii(CAS)
5.2 % contributie la fondul national unic de sanatate (CASS)
0.5% contributie la fondul de somaj
0.85% contributie pentru concedii si indemnizatii
0.25% contributie la fondul de garantare pentru plata creantelor salariale
.1-...% contributie de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale in functie de codul CAEN al activitatii principale declarate.

Impozitul pe dividende este un impozit cu retinere la sursa si se plateste in cazul in care se distribuie dividende, conform art. 67 din CF

ART. 67 Reţinerea impozitului din veniturile din investiţii

(1) Veniturile sub formă de dividende, inclusiv sumele primite ca urmare a deţinerii de titluri de participare la fondurile închise de investiţii, se impun cu o cotă de 16% din suma acestora. Obligaţia calculării şi reţinerii impozitului pe veniturile sub formă de dividende revine persoanelor juridice, odată cu plata dividendelor către acţionari sau asociaţi. Termenul de virare a impozitului este până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care se face plata. În cazul dividendelor distribuite, dar care nu au fost plătite acţionarilor sau asociaţilor până la sfârşitul anului în care s-au aprobat situaţiile financiare anuale, impozitul pe dividende se plăteşte până la data de 25 ianuarie inclusiv a anului următor.

multumesc frumos pentru raspuns.sunt obligata sa-mi intemeiez micro si sa facturez salariul pe care il primeam lunar si ma gandeam cum voi ''scoate'' banii ca sa-i cheltui pentru nevoi personale.exista alta solutie in afara de repartizarea pe dividende? multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributi angajator ContSters126873 ContSters126873 ce contributii plateste un angajator( administrator) daca nu are contract de munca intr-o sc ? dar are un angajat care se platesc contributiile aferente ... (vezi toată discuția)
Cuantum taxe si impozit salariu ninel_d ninel_d Buna ziua as dori sa stiu care este cuantumul taxelor si impozitului pe salariu pentru un angajat si care este cuantumul pe care il plateste un angajator ... (vezi toată discuția)
Plati buget administrator firma MANOLACHE LAURA MANOLACHE LAURA Administratorul unei firme ,ptr a-i merge cartea de munca ce tb sa plateasca la buget? (vezi toată discuția)