1. Material informativ despre declarația unică 2022 - formular 212. Acesta include, pe lângă categoriile de contribuabili ce trebuie să depună declarația unică sau cum poate fi aceasta corectată, și informații despre termenul de depunere ori faptul că formularul poate fi depus în format fizic sau online.
Util: ANAF a venit recent și cu trei broșuri ce privesc categorii de venituri obținute în ultimii ani de contribuabili din România din surse sau pe platforme electronice:
- Broșură privind tratamentul fiscal al veniturilor obținute de persoanele fizice din postări realizate pe diferite rețele de socializare;
- Broșură privind tratamentul fiscal al veniturilor realizate de persoanele fizice din tranzacționarea NFT;
- Broșură privind tratamentul fiscal al veniturilor realizate de persoanele fizice din transferul de monedă virtuală
2. Modele oficiale de la ANAF pentru completarea formularului pentru venituri independente și închirieri (declarația unică 2022). Aici vorbim de o serie de actualizări a modelelor valabile anul trecut, făcute de ANAF chiar la început de an, pentru a veni în sprijinul persoanelor fizice care trebuie să depună, în 2022, declarația unică; sunt incluse cinci prezentări cu instrucțiuni vizuale despre cum trebuie completată declarația unică.
3. Ghidul ANAF pentru contribuabilii persoane fizice care realizează venituri din închirierea și subînchirierea bunurilor mobile și imobile și din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuințe proprietate personală. Ghidul oferă informații despre contractele de locațiune, cum se stabilește venitul la care se aplică impozitul, vorbește despre cine datorează contribuții sociale și despre aspectul TVA-ului în cazul acestor venituri - de principiu, vorbim de operațiuni scutite de TVA, avem o serie de excepții, cum ar fi închirierile în scop turistic, închirierea seifurilor, a parcărilor ș.a.
4. Ghidul ANAF al contribuabililor care au obligația de declarare a veniturilor realizate din străinătate. Documentul clarifică modalitatea în care se declară veniturile obținute peste graniță, cine trebuie să le declare prin depunerea declarației unice, cum se face acest lucru, dar și care sunt contribuțiile obligatorii pentru acest tip de venituri sau care sunt sancțiunile în caz de nedeclarare a lor.
5. Ghidul fiscal al contribuabililor persoane fizice care realizează venituri în baza contractelor de activitate sportivă. Ghidul tratează în mod distinct această categorie de venituri independente, care sunt fiscalizate prin declarația unică - inclusiv pentru minorii care le obțin.
6. Ghidul ANAF pentru cei care vor să facă plăţi opţionale la CAS şi CASS. Persoanele fizice care vor să facă plăţi opţionale pentru contribuţia la pensii şi la asigurările de sănătate pot folosi ghidul întocmit de ANAF dacă vor să fie asiguraţi în sistemele de asigurări de stat prin depunerea declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice.
7. Ghid privind obligația de raportare a aranjamentelor transfrontaliere. Raportarea aranjamentelor fiscale transfrontaliere către Fisc a fost introdusă în 2020, prin OG 5. Această obligație a apărut pentru a ajuta autoritățile la eliminarea treptată a practicilor ce permit companiilor să obțină avantaje fiscale prin „fructificarea” diferențelor dintre sistemele fiscale naționale.
8. Ghid fiscal al contribuabililor care realizează venituri din premii și jocuri de noroc. Cei care obţin venituri din premii de orice fel, în bani sau natură, precum şi cei ce obţin venituri ca urmare a participării la jocuri de noroc, în ţară sau străinătate, au obligaţia de a declara sumele primite şi să plătească impozite la bugetul de stat prin declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţii sociale.
9. Ghidul fiscal al contribuabililor care realizează venituri din profesii liberale. Avocații, contabilii, experții, auditorii, sportivii, arhitecții și medicii sunt doar câteva exemple de persoane care obțin venituri din profesii liberale, reglementate de legi speciale. Codul fiscal le impune acestora să-și fiscalizeze veniturile pe care le obțin prin exercitarea profesiilor acestora, dar și să se înregistreze fiscal, inclusiv să respecte prevederile referitoare la aplicarea TVA, în funcție de veniturile pe care le obțin.
10. Ghid fiscal pentru persoanele fizice care realizează venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură. Cei care desfăşoară activitate, în cursul anului fiscal, în mod individual sau într-o formă de asociere fără personalitate juridică, sunt obligaţi să depună la Fisc formularul 212 - declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţile sociale datorate de persoanele fizice -, pentru venitul estimat a se realiza în fiecare an fiscal, indiferent dacă în anul fiscal anterior au înregistrat pierderi, până la data de 25 mai, inclusiv. De asemenea, cei care realizează venituri din activităţi agricole, din silvicultură şi/sau piscicultură, în mod individual şi/sau în cadrul unei asocieri fără personalitate juridică, constituită între persoane fizice, pentru care venitul net se determină în sistem real, pe baza datelor din contabilitate, au obligaţia să depună la Fisc declaraţia unică până la 25 mai, inclusiv.
11. Ghidul ANAF privind stabilirea rezidenţei fiscale pentru persoanele fizice. Persoanele care depăşesc perioada de 183 de zile petrecute în total în România sunt obligate să completeze chestionarul de stabilire a rezidenţei fiscale. Documentul trebuie completat și transmis Fiscului în 30 de zile de la împlinirea perioadei de 183 de zile. Ulterior, în 30 de zile de la depunerea chestionarului, ANAF va informa persoana fizică dacă are obligațiile fiscale integral în România sau dacă datorează impozit numai pentru veniturile obținute din România. Evident, odată cu chestionarul se depun și anumite documente justificative, iar anumite persoane sunt scutite de depunerea sa.
12. Ghidul privind impozitul pe veniturile microîntreprinderilor. Firmele care se încadrează, potrivit criteriilor stabilite în Codul fiscal, la regimul de impozitare micro, pot folosi ghidul realizat de ANAF pentru a face, în principal, demersurile necesare depunerii declarației fiscale 010, plății impozitului, dar și înregistrării și radierii fiscale.
13. Ghidul privind redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit către organizații nonprofit. Cei care vor să redirecționeze până la 3,5% din impozitul pe venit către organizații nonprofit, unități de cult ori către acordarea de burse private pot utiliza ghidul redactat de ANAF în acest sens pentru a completa formularul 230, adică cererea privind destinația sumei reprezentând până la 3,5% din impozitul anual datorat.
Comentarii articol (0)