„Contribuabilii persoane fizice care realizează venituri din profesii liberale din România auobligaţia să se înregistreze la organul fiscal competent, să declare veniturile şi să plătească impozite, taxe, contribuţii şi alte sume la bugetul general consolidat”, începe ghidul ANAF.
ANAF clarifică ce se înțelege prin venituri din profesii liberale (veniturile obținute de către persoane fizice cu profesii reglementate în condițiile legii) și oferă o listă de criterii ce pot fi luate în considerare pentru o încadrare corectă. Exemple: veniturile obținute de medici, avocați, notari, executori, experți tehnici și contabili, contabili autorizați, auditori financiari, consultanți fiscali, arhitecți, traducători și sportivi.
Astfel de persoane trebuie să depună la ANAF - organul fiscal în acărui rază teritorială îşi au sediul de desfăşurare a activităţii - formularul 070 (Declarația de înregistrare fiscală/ Declaraţie de menţiuni/ Declarație de radiere pentru persoanele fizice care desfăşoară activităţie conomice în mod independent sau exercită profesii liber) sau formularul electronic 700 (Declarație pentru înregistrarea/modificarea în mediu electronic a categoriilor de obligaţii fiscale declarative înscrise învectorul fiscal).
După ce fixează aspectele privind declarațiile ce trebuie depuse, ghidul ANAF intră în capitolul privind stabilirea venitului net anual în vedere achitării dărilor fiscale și ce impozit, respectiv ce contribuții sociale trebuie plătite de cei care obțin astfel de venituri.
Depunerea declarației unice este obligatorie - e mijlocul prin care cei care obțin astfel de venituri le fiscalizează an de an. Reamintim că, de anul acesta, declarație se depune până la 25 mai.
Ghidul mai specifică și faptul că unii dintre cei care obțin astfel de venituri au obligația (depășesc plafonul de 300.000 de lei) sau se pot înregistra în scopuri de TVA, în condițiile legii fiscale.
Notă: Puteți consulta înregul ghid ANAF pe 2021 pentru veniturile din profesii liberale aici.