ACTUALIZARE: Prelungirea termenelor a fost oficializată prin OUG nr. 99/2020.
Pe 17 iunie, după ședința de Guvern, MFP publica pe site-ul său un comunicat în care anunța adoptarea prelungirii unor măsuri care s-au aplicat până acum, măsuri pe care le-am și văzut cuprinse într-un proiect de OUG, doar că, până azi, nici urmă de ordonanță în Monitorul Oficial.
Astăzi vedem însă că Guvernul are pe ordinea de zi o ordonanță cu exact aceleași măsuri - nu știm dacă MFP ne-a informat greșit că măsurile au fost adoptate sau dacă Guvernul, pur și simplu, s-a răzgândit asupra ordonanței săptămâna trecută.
În mod normal, suspendarea popririlor bancare pe datoriile fiscale urmează să expire la finele acestei zile. Legat de reluarea popririlor bancare pe datorii fiscale este și momentul operaționalizării sistemului e-Popriri.
Tot de mâine se va relua, în lipsa acestei ordonanțe, calcularea de dobânzi și penalități pentru datoriile fiscale restante începând cu data de 21 martie 2020. Altă măsură care a fost stabilită să se aplice până la 25 iunie 2020 este stabilirea de dobânzi și penalități în cazul ratelor neplătite din cadrul eșalonărilor.
De asemenea, regula temporară conformă căreia rambursările de TVA se fac cu control ulterior expiră și ea tot astăzi.
Practic, în cazul tuturor măsurilor de mai sus, ordonanța pe care Guvernul ne-o anunța pe 16 iunie și pe care o are azi pe ordinea de zi în ședință prevede prelungirea termenului cu patru luni.
Același proiect de ordonanță prevede o nouă reducere a impozitului specific pe 2020, precum și bonificații pentru mai multe firme la plata impozitelor pe trimestrele II și III - câte o reducere de 10% pentru plata la timp a impozitului micro și a impozitului pe profit.
Modul în care Guvernul acționează aici, anunțând măsuri importante pentru firmele din România, dar lăsându-le așeptate până în ultimul moment, literalmente, nu face decât să sublinieze încă o dată instabilitatea fiscală și fluiditatea reglementării din această zonă.