Așa cum apare în OUG nr. 96/2003 privind protecția maternității la locurile de muncă, “salariata gravidă este femeia care anunța în scris angajatorul asupra stării sale fiziologice de graviditate și anexează un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care să îi ateste aceasta stare”.
Așadar, pentru a înștiința angajatorul cu privre la faptul că e însărcinată, o salariată trebuie să trimită acestuia un document scris, însoțit de un document medical, care să ateste acea sarcină (un model de notificare poate fi descărcat de la finalul articolului).
Fapul că angajatorul a fost înștiințat despre sarcina salariatei aduce o serie de avantaje pentru aceasta. În primul rând, anunțul face ca salariata să nu poată fi concediată pe perioada sarcinii sau a concediului de risc maternal, de maternitate ori cel de creștere a copilului (detalii despre ele pot fi găsite în acest material). De la această regulă există și excepții, mai exact, chiar dacă și-a anunțat în scris angajatorul, o gravidă poate fi concediată în cazul în care firma intră în faliment sau se dizolvă.
Spuneam că e important ca o salariată să-și anunțe în scris angajatorul despre sarcină, deoarece ea va pierde dreptul de a beneficia de:
- program redus de lucru;
- nu mai puțin de 16 ore libere lunar, pentru a merge la controale medicale, în cazul în care investigațiile se pot efectua numai în timpul programului de lucru;
- pauze pentru mișcare, cu precădere în cazul salariatelor care stau mult în picioare sau pe scaun;
- schimbarea programului de lucru, pentru a nu face ture de noapte;
- modificarea condițiilor de muncă, pentru activitățile ce implică expunere la factori ce pot afecta sarcina.
După cum scrie în OUG 96/2003, când vine vorba de reducerea programului de lucru, la recomandarea medicului de familie, acesta poate fi redus cu o pătrime, fără ca asta să-i afecteze gravidei salariul lunar.
Toate schimbările legate de condițiile de muncă ale salariatei ce a anunțat faptul că-i însărcinată se vor face după ce angajatorul a transmis informația, în cel mult 10 zile de când a fost înștiințat, către medicul de medicina muncii, dar și inspectoratul teritorial de muncă, care vor trebui să verifice condițiile de muncă ale salariatei și care vor recomanda schimbările.