avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 334 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Bună ziua! Sunt însărcinată în 19 săptămâni. ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Bună ziua! Sunt însărcinată în 19 săptămâni. De când ...

Bună ziua! Sunt însărcinată în 19 săptămâni. De când am anunțat la serviciu ca sunt însărcinată, șefii mei și-au schimbat comportamentul radical față de mine, nu mă protejează nicicum, simt cumva o hărțuire la adresa mea și un stres continuu când sunt la serviciu . Nu au făcut niciun demers după cum am înțeles ca ar fi normal, să anunțe la ITM,medicina muncii etc. . Aș dori să îmi explice cineva care este exact demersul, să știu ce ar trebui să urmeze să se întâmple sau ce aș putea face eu. Vă mulțumesc !!!
Cel mai recent răspuns: laura1964 , utilizator 08:54, 16 Septembrie 2024
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
În termen de 10 zile lucrătoare de la data la care angajatorul a fost anuntat în scris de către o salariata ca este gravida acesta are obligaţia sa înştiinţeze medicul de medicina muncii, precum şi inspectoratul teritorial de muncă pe a cărui raza îşi desfăşoară activitatea.
Și cum ar trebui să îl anunț în scris? Există un formular tipizat care să conțină anumite informații sau…?
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
in vederea aplicării prevederilor ordonanţei de urgenţă nr. 96/2003 se parcurg în mod obligatoriu următoarele etape:
a) salariata gravidă efectuează consultaţii prenatale la medicul de familie şi, după caz, la medicul specialist, în vederea atestării stării sale fiziologice de graviditate, în conformitate cu art. 2 lit. c) din ordonanţa de urgenţă;
b) medicul de familie şi/sau, după caz, medicul specialist completează Carnetul gravidei şi Anexa pentru supravegherea medicală a gravidei şi lăuzei pentru atestarea fie a stării fiziologice de graviditate, fie a faptului că salariata a născut recent sau că alăptează, în conformitate cu Ordinul ministrului sănătăţii nr. 12/2004 pentru adoptarea Protocolului privind Metodologia efectuării consultaţiei prenatale şi a consultaţiei postnatale, Carnetului gravidei şi Anexei pentru supravegherea medicală a gravidei şi lăuzei, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 53 din 22 ianuarie 2004;
c) salariata înştiinţează angajatorul, depunând, în copie, Anexa pentru supravegherea medicală a gravidei şi lăuzei, completată corespunzător de medic, la compartimentul resurse umane din cadrul unităţii, însoţită de o cerere scrisă care să conţină informaţii referitoare la starea proprie de maternitate, în conformitate cu art. 2 lit. c)-e) din ordonanţa de urgenţă, şi, după caz, solicitarea de a i se aplică măsurile de protecţie prevăzute de aceasta.


În cazul salariatei gravide, documentul medical trebuie să conţină data prezumtivă a naşterii, precum şi recomandări privind capacitatea de muncă a acesteia pe timp de zi sau, dacă este cazul, pe timp de noapte, precum şi în condiţii de muncă definite în prezentele norme metodologice ca insalubre sau greu de suportat.

Subsemnata ......................., angajata in cadrul SC ...... SRL, in functia de .............., CNP .............................. posesoare a C.I. seria ......, nr. ........., eliberat de .........................................................., la data de ................., domiciliata in ................................................, conform OUG nr. 96/2003, art. 2 lit. c), va aduc la cunostinta starea mea fiziologica de graviditate.
Prin prezenta cerere va rog sa luati in evidenta situatia mea, respectand normele metodologice de aplicare a prevederilor OUG nr. 96/2003 privind protectia maternitatii la locul de munca, si toate normele legislatiei in vigoare.
De asemenea, conform OUG 96/2003, art. 7, alin. (1), va rog sa transmiteti copii ale documentelor anexate care atesta starea mea fiziologica de graviditate catre medicul de medicina muncii si Inspectoratul Teritorial de Munca.
Anexez prezentei instiintari, spre a dovedi corectitudinea afirmatiilor facute, scrisoarea medicala eliberata de medicul ginecolog / medicul de familie .......................... in data de ...........
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu , doar faceti o informare catre angajator si aduceti de la medicul de familie o adeverinta care atesta starea dumneavoastra de graviditate. Puteti chiar sa aveti program de lucru redus, iar angajatorul are obligatia sa va asigure conditii optime de lucru.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce trebuie făcut in momentul in care anunți ca ești însărcinată, ... Casiana Maria Casiana Maria Ce trebuie făcut in momentul in care anunți ca ești însărcinată, ți se solicita de către contabilitate documente care sa dovedească cele susținute , ... (vezi toată discuția)
Femei insarcinate marianadavid marianadavid Buna Ziua, As dori sa stiu care este procedura de anuntare a unei femei insarcinate la ITM si de asemenea ce documente sunt necesare. Multumesc mult! (vezi toată discuția)
Concediu medical debut sarcina bianchina18 bianchina18 Ma aflu in urmatoarea situatie, acum o saptamana am aflat ca sunt insarcinata si am avut hemoragie chiar in ziua in care mi s-a confirmat sarcina iar medicul ... (vezi toată discuția)