Lipsa de informații privind liberalizarea gazelor (în esență, principala consecință e faptul că statul nu mai reglementează prețurile) ar putea să îi afecteze pe mulți români, din cauză că nu înțeleg implicațiile acestei schimbări și, astfel, nu știu cum să caute oferte mai bune din partea altor furnizori. De aceea, prezentăm o serie de sfaturi pentru consumatorii de gaze de care aceștia ar putea ține cont în perioada actuală, pentru a găsi potențiale soluții mai favorabile lor decât ceea ce au acum.
1. Liberalizarea gazelor înseamnă că statul nu mai stabilește care este prețul de vânzare către consumatorul final. Astfel, gazele vor fi cumpărate la prețul pieței și nu la un preț stabilit în prealabil de autorități. Acest lucru, în contextul geografic și temporal actual, înseamnă că, teoretic, prețurile ar trebui să scadă.
2. Consumatorii ar trebui să urmărească ofertele de pe piață cu atenție. Mai sunt 5 zile în care aceștia pot să schimbe furnizorul. Cu alte cuvinte, dacă până la 30 iunie nu aleg un alt furnizor, se va prelungi automat relația cu actualul furnizor (acest lucru nu înseamnă că nu e posibilă schimbarea, ulterior, a furnizorului actual).
E important pentru consumatori să verifice și alte oferte de pe piață, pentru că s-ar putea să fie mai avantajoase decât ce le oferă furnizorul actual. În acest context, consumatorii interesați pot vedea ofertele existente prin accesarea unui comparator de prețuri pus la dispoziție de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).
3. Schimbarea furnizorului este gratuită. Actualul furnizor nu poate să pretindă compensații pentru că ați ales să nu mai continuați relația de furnizare a gazelor cu acesta.
4. Dacă alegeți să vă schimbați furnizorul, citiți cu atenție propunerile de contract oferite de ceilalți operatori, înainte de a semna. După cum menționează și Președintele Asociației Energia Inteligentă, Dumitru Chiseliță, contractele pot conține anumite clauze ce îl pot afecta puternic pe consumator. De exemplu, costuri ascunse, posibilitatea de modificare a condițiilor de furnizare în timpul derulării contractului sau alte chestiuni nefavorabile pentru utilizator.
5. În ipoteza în care nu schimbă furnizorul, consumatorii vor primi gaze de la actualul furnizor. Însă, cum am arătat și aici, e posibil ca oferta concretă a actualului furnizor (care a trebuit prezentată consumatorilor în lunile mai și iunie) să fie mai puțin avantajoasă decât a concurenței.
6. Teoretic, consumatorii au dreptul la renegocierea contractelor cu actualii furnizori. Practic, primilor le lipsește informația că au acest drept, în timp ce cei din urmă nu inițiază ei înșiși negocieri pentru noi prețuri și nici măcar nu îi informează pe consumatori că au dreptul să renegocieze actualele contracte. Avantajul rengocierii nu este, însă, neînsemnat. Prețurile ar putea scădea și cu până la 20%.
Comentarii articol (0)