Am scris mai multe, aici, despre procesul liberalizării pieței gazelor și despre cum trebuia să procedeze consumatorii pentru a găsi cele mai avantajoase oferte pentru ei. Cei care, până la 30 iunie (inclusiv), au rămas pasivi, vor primi, în continuare, gaz de la actualul furnizor, la prețul oferit de acesta în ultimele două luni (nu cel plătit pentru furnizare, de către consumator, în ultimele două luni, ci cel dintr-o ofertă făcută în ultimele două luni). Însă, cum spuneam mai sus, reîncheierea contractelor de furnizare gaze era necesară pentru a se putea face tranziția către o piață liberalizată, unde prețurile nu mai sunt stabilite de stat, ci în funcție de mecanismul cererii și al ofertei.
Așadar, acest lucru nu ar trebui să fie înțeles de către consumatori în sensul că ei nu mai pot să-și schimbe furnizorul și de la 1 iulie. Din contră, la fel cum aveau dreptul să caute un alt furnizor, până acum, consumatorii sunt liberi să iasă din relația contractuală cu cel care le livrează gaze și să încheie un contract cu alt furnizor de gaze.
Acest drept este garantat de Legea nr. 123/2012, care prevede că un consumator poate să denunțe „unilateral contractul de furnizare, cu notificare transmisă furnizorului de energie electrică cu cel puțin 21 de zile înainte, cu respectarea condițiilor contractuale”. În acest context, Legea nr. 123/2012 mai prevede că furnizorul de gaze este obligat „să permită clienților, în mod gratuit, schimbarea efectivă a furnizorului de gaze naturale în termen de 21 de zile de la data solicitării și să transmită acestora un decont final de lichidare, în termen de maximum 42 de zile de la schimbarea furnizorului”.
Așadar, un furnizor de gaze este el însuși obligat să îi accepte consumatorului solicitarea de denunțare a contractului, în vederea găsirii unui alt furnizor. În plus, Legea nr. 123/2012 mai prevede că un consumator trebuie să își poată schimba furnizorul în mod gratuit. Mai multe detalii despre procedura de schimbare a furnizorului de gaze pot fi găsite aici.
În același timp, trebuie menționat că una din caracteristicile unei piețe liberalizate este fix acordarea pentru consumator a unei opțiuni efective de alegere furnizorului. Limitarea dreptului acestuia de a-și schimba furnizorul ar fi contrară scopurilor menționate anterior.
Comentarii articol (1)