De fapt, măsurile conținute de proiectul aflat în dezbatere la Ministerul Sănătății vor face ca și contestarea procesului-verbal de cercetare a cazului de boala profesională să fie soluționată în mod similar oricărui act administrativ emis de o autoritate publică din România, respectându-se regula potrivit căreia un act administrativ emis de o autoritate publică nu poate fi anulat decât de autoritatea emitentă.
“Procesul verbal de cercetare a cazului de boală profesională (...) poate fi contestat la instanța competentă (...)”, apare în textul proiectul de HG. Conform HG 1.425/2006, procesul-verbal de cercetare a cazului de boală profesională apare în urma unei cercetări ce are drept scop confirmarea sau infirmarea caracterului profesional al unei îmbolnăviri.
De asemenea, proiectul stabilește și că “[s]e instituie în sarcina autorității publice obligația de a formula, în termen de 10 zile, răspuns la solicitările direcțiilor de sănătate publică și a municipiului București în situația în care procesul verbal de cercetare a cazului de boală este contestat”.
Asta înseamnă că, după intrarea în vigoare a măsurilor cuprinse în acest proiect, contestarea proceselor-verbale de cercetare a cazurilor de boală profesională se va face la instanță, nu la Comisia de experți de medicina muncii, așa cum se întâmplă în prezent.
Mai exact, acum, dacă angajatorul (sau reprezentantul acestuia), persoana fizică autorizată (în cazul profesiilor liberale), inspectorul de muncă ori lucrătorul sau asigurătorul nu sunt de acord cu concluziile stabilite în procesul-verbal de cercetare se pot adresa Comisiei de experți de medicina muncii acreditați de Ministerul Muncii.
Această comisie ar trebui să fie formată, potrivit legislației, din nu mai puțin de nouă membri, reprezentanți ai Ministerului Sănătății, ai Ministerului Muncii, ai Casei Naționale de Pensii Publice și ai Inspecției Muncii.
Problema este că, din cauza faptului că această comisie nu are capacitatea juridică de reprezentare în instanță și nu are buget propriu pentru achitarea taxelor juridice, iar din aceste motive, patru membri ai comisiei și-au dat demisia, din decembrie 2016, Comisia de experți de medicina muncii nu și-a mai putut desfășura activitatea din lipsă de cvorum.
Asta înseamnă că, practic, acum, contestarea procesul-verbal de cercetare a unui caz de boală profesională nu este posibilă, iar prin aplicarea măsurilor din proiect s-ar debloca situația actuală.
Atenție! Proiectul de HG de la Ministerul Sănătății prezentat în acest material nu se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie adoptat de Guvern și apoi publicat în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (1)