Prima zi a lunii iulie aduce mai multe termene, primul dintre ele fiind intrarea în vigoare a măsurilor privind raportarea aranjamentelor fiscale transfrontaliere către Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF). Ordonanța Guvernului 5/2020 este cea care stabilește regulile și a apărut din nevoia de a elimina practicile fiscale ce permit companiilor să evite plata taxelor și impozitelor sau să obțină reduceri ale acestora. De fapt, actul normativ reprezintă o transpunere în legislația locală a unei directive europene. Deși ordonanța este în vigoare, primele termene de raportare au fost amânate chiar azi prin OUG.
În aceeași zi pot demara demersurile pentru împărțirea de dividende interimare aferente celui de-al doile trimestru al anului, adică se pot face inventarierea patrimonului și bilanțurile interimare. Totuși, ca și în cazul primului trimestru, ținând cont de problemele aduse de epidemia de coronavirus, specialiștii recomandă prudență la distribuirea de dividende interimare.
Alt lucru ce începe odată cu luna iulie este conectarea caselor de marcat electronice la sistemul ANAF. Astfel, din 1 iulie, firmele pot începe procesul de conectare a caselor de marcat cu jurnal electronic la sistemul național de monitorizare al Fiscului. După cum stabilește legislația în vigoare, pentru ratarea celor două mari termene de conectare a aparatelor de marcat, firmele vor putea fi sancționate cu amenzi de până la 10.000 de lei.
Apoi, tot din 1 iulie începe și primul val de controale la firmele care dețin terenuri infestate cu ambrozie. În urma controalelor din acest val, care se se încheie la jumătatea lunii, autoritățile vor da numai avertismente proprietarilor de terenuri. În cazul celui de-al doilea val de controale, programat să se desfășoare între 16 și 31 iulie, autoritățile vor aplica amenzi celor care n-au respectat avertismentele emise în primul val.
11 iulie este ziua din an fără verificări la angajatori. Mai exact, așa cum apare într-un act normativ din 2018, în această zi, în fiecare an, inspectorii muncii, care activează în cadrul inspectoratelor teritoriale de muncă, nu desfășoară niciun control la angajatori, ei putând merge la firme doar pentru activități de informare.
Din 12 iulie se aplică reguli noi în relațiile dintre comercianți și platformele de comerț online (de exemplu, eMAG și Okazii). Concret, noile reguli, stabilite printr-un regulament european, vizează crearea unui cadru de transparență și dă posibilitatea celor ce vând produse pe astfel de platforme să aibă acces la măsuri reparatorii eficace, în relațiile cu acestea.
Teoretic, 16 iulie este ultima zi de stare de alertă. Asta, dacă până atunci nu se ia decizia prelungirii acestei stări de alertă. Inițial, starea de alertă a început pe 15 mai și a înlocuit starea de urgență, ce a implicat restricții mult mai dure, inclusiv de deplasare a persoanelor, din cauza extinderii epidemiei de coronavirus în țara noastră.
Termenul pentru plata trimestrială a impozitelor micro și pe profit, cu bonificații și pentru declararea și achitarea taxelor pentru indemnizațiile acoperite din banii statului pentru luna mai. 27 iulie va fi ultima zi în care firmele, inclusiv cele care folosesc un an fiscal modificat și cele care aplică impozitul mixt, beneficiază de o reducere de 10% pentru plata la timp a impozitului micro și a impozitului pe profit pentru trimestrul II. Pe de altă parte, angajatorii care au cerut, încă de la 1 iunie, bani de la stat pentru acoperirea indemnizațiilor de șomaj tehnic pentru luna mai trebuie să declare și să achite taxele aferente tot până în 27 iulie.
În fine, ultima zi a lunii reprezintă și termenul pentru depunerea situațiilor financiare pe 2019. Concret, până pe 31 iulie, firmele, dar și organizațiile nonguvernamentale trebuie să să transmită autorităților situațiile financiare pentru anul 2019.