Planul de relansare economică, în contextul crizei epidemiei de coronavirus, a apărut astăzi în spațiul public. Iar premierul Ludovic Orban a precizat azi că în cel mult o lună toate actele normative pentru punerea sa în aplicare trebuie să fie oficializate.
„Până la sfârșitul săptămânii, toate proiectele de acte normative trebuie elaborate și transmise pe circuitul de avizare al ministerelor, astfel încât într-un termen de maximum o lună să avem toate instrumentele pentru punerea în practică a programului de investiții și de relansare economică”, a punctat Ludovic Orban la ședința de azi a Guvernului.
Iată, pe scurt, cele mai importante măsuri incluse în planul de relansare economică:
1. Credite garantate de stat, cu dobândă subvenționată, pentru investiții și capital de lucru prin programul IMM Invest (OUG 110/2017, care a fost modificată de mai multe ori în ultimele luni). Programul a fost pus la punct și înscrierile au și început pentru microîntreprinderi și întreprinderile mici și mijlocii, fiind încă în derulare până la epuizarea bugetului stabilit de Guvern.
2. Granturi de până la 200.000 de euro pentru IMM-uri (măsură încă neoficială). Este vorba de un grant de 2.000 de euro pentru microîntreprinderile (SRL) fără angajați, indiferent de domeniul de activitate, pentru cheltuielile cu stocuri, datoriile către furnizori, chirii și utilități; de o schemă de ajutor pentru comerț și servicii ce va permite finanțarea chiriilor pentru trei luni, pentru perioada de întrerupere a activității din timpul stării de urgență sau de alertă; de un grant de până la 125.000 de euro pentru IMM-urile din HORECA, transporturi și evenimente pentru cheltuielile cu stocuri, datoriile către furnizori și echipamente; de un grant între 50.000 și 200.000 de euro pentru investiții și reconversia economică a IMM-urilor din domenii precum auto, IT, construcții, transport, confecții.
3. Granturi pentru start-up-uri (măsuri parțial oficiale). Este vorba de un program de finanțare pentru înființarea start-up-urilor de către studenți (Innotech Student), care deja este oficializat și permite accesarea unor granturi de până la 100.000 de euro, și de un viitor program numit Star-Tech Innovation, care va permite finanțarea start-up-urilor inovative prin granturi de 42.000 de euro.
4. Finanțări nerambursabile pentru IMM-uri (programe de finanțare deja existente). Totodată, IMM-urile vor mai putea beneficia de finanțări nereturnabile, prin Programul Operațional Regional, pentru investiții (până la 200.000 de euro), pentru creșterea competitivității (între 200.000 și un milion de euro) și pentru dezvoltare (între două și șase milioane de euro).
5. Program de finanțare a investițiilor noi (măsură încă neoficială). Concret, statul va încuraja investițiile noi cu impact major în economie printr-o finanțare de până la 37,5 milioane de euro, care va putea fi accesată până în anul 2023. Totodată, se mai pregătește o finanțare de același nivel pentru investițiile care duc la crearea de noi locuri de muncă.
6. Programe de garantare pentru asigurarea de lichidități la firme (măsuri neoficiale încă). În esență, Guvernul va implementa o schemă de garantare pentru asigurarea creditului comercial, un program de garantare a finanțărilor de tip factoring și un program de garantare a leasingului de echipamente și utilaje.
7. Bonificații la plata impozitului pe profit (neoficială). În acest caz, Guvernul va încuraja companiile, prin reduceri ale impozitului pe profit, să-și mențină capitalurile proprii pozitive și/sau să le crească pe o anumită perioadă.
8. Decontarea a 41,5% din salariile celor întorși din șomaj tehnic (OUG 92/2020). Altă măsură deja oficializată este cea care permite angajatorilor să reactiveze salariații care au petrecut cel puțin 15 zile în șomaj tehnic. Mai precis, angajatorii pot cere, timp de trei luni, decontarea a 41,5% din salariile acestor persoane.
9. Decontarea a 50% din salariile anumitor șomeri angajați (OUG 92/2020). Și în acest caz vorbim de o măsură deja oficializată. Este vorba de decontarea, timp de 12 luni, a 50% din salariile șomerilor angajați, dacă aceștia au între 16 și 29 de ani sau dacă au peste 50 de ani și au fost concediați în timpul stării de urgență sau de alertă. Totodată, măsura este valabilă și pentru românii concediați în străinătate și reveniți în țară.
10. Kurzarbeit: împărțirea costurilor salariale între firmă și stat (neoficială). Concret, măsura va fi aplicată în cazurile în care angajatorii își reduc temporar activitatea. Asta implică o reducere a programului de lucru și, implicit, o reducere a salariilor pe termen limitat. Mecanismul va implica faptul că angajatorul va suporta cel puțin 50% din salariile întregi ale lucrătorilor, în timp ce statul va suporta 75% din diferența dintre salariile întregi și salariile reduse.
11. Sprijinirea telemuncii (neoficială). Aici este vorba de acordarea unui sprijin de 500 de euro pe angajat pentru achiziția de echipamente IT, în cazul celor care lucrează, în regim de telemuncă, în perioada stării de urgență sau de alertă.
Atenție! Măsurile neoficiale incluse în program trebuie stabilite prin proiecte de acte normative pentru a se putea aplica.