Optimizarea costurilor de achiziție ar fi o primă direcție de luat în calcul pentru companii, a explicat, la solicitarea redacției noastre, Zeno Căprariu, partener audit la Deloitte România. Concret, este vorba de înlocuirea furnizorilor sau de renegocierea contractelor comerciale aflate în derulare.
Apoi, mai poate fi vorba de optimizarea costurilor salariale. Potrivit specialistului, asta poate însemna fie o „înghețare” a salariilor, adică să nu se mai facă majorările care erau planificate, fie o reducere a numărului de salariați (proporțional cu reducerea activității - de exemplu, prin concedieri), dacă nu chiar ambele variante.
Totodată, se mai poate lua în discuție fie o reducere a salariilor plătite (de exemplu, prin trimiterea anumitor persoane în șomaj tehnic plătit de firmă sau subvenționat de stat, dacă se poate, sau prin reducerea temporară ori pe termen lung a programului de lucru), fie adoptarea unei scheme de amânare a plății salariilor, în funcție de rezultatele companiei.
O altă măsură ce poate reduce costurile unei companii este trecerea (sau păstrarea) salariaților pe munca acasă sau telemuncă. În acest fel, costurile firmei cu resursele folosite zilnic de salariați pot scădea simțitor (energie electrică, apă curentă, apă potabilă, papetărie, curățenie etc.).
Conform unui sondaj făcut recent de cei de la Deloitte printre directorii financiari din România, aproximativ 58% dintre respondenți au precizat că au în vedere reduceri de cheltuieli în perioada următoare. În același timp, 96% dintre aceștia au spus că vor evita să-și asume riscuri și că se așteaptă la o reducere drastică a cererii de bunuri și servicii.
Comentarii articol (0)