La vânzarea sau cumpărarea unei mașini e nevoie de mai multe acte, printre care și contractul de vânzare-cumpărare sau fișa de înmatriculare. În cazul în care se cumpără o mașină de la o persoană fizică, transferul dreptului de proprietate asupra acesteia se face printr-un contract de vânzare-cumpărare.
De cele mai multe ori, atunci când vorbim de cumpărarea unei mașini, cei implicați apelează la serviciile unui birou de acte auto, care, pe lângă faptul că furnizează tipizatele folosite în acest fel de tranzacții, le și completează.
Totuși, cei care vor să se ocupe personal de asta, scutind astfel și câțiva bani, pot descărca, de pe website-ul DRPCIV sau de la finalul acestui articol, modelul oficial de contract de vânzare-cumpărare, ce este conținut de Ordinul comun al Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Ministerului Finanțelor Publice și al Ministerului Afacerilor Interne nr. 1.069/2016.
După descărcare, pentru că documentul conține foarte multe date precum nume, serii și coduri, iar scrisul de mână le-ar putea face de neînțeles, e recomandat ca actul de vânzare-cumpărare să fie completat fie cu ajutorul mașinii de scris, fie al calculatorului.
În condițiile în care mașinile de scris sunt din ce în ce mai rare, cel mai probabil, la completarea acestuia se va folosi un calculator. În acest caz, pentru că DRPCIV pune la dispoziția publicului documentul într-un astfel de format, la completarea contractului e nevoie de un editor de fișiere .pdf.
E important de știut că, așa cum apare în Ordinul 1.069/2016, dacă cel ce cumpără mașina are domiciliul fiscal în România, contractul de vânzare-cumpărare va fi emis în cinci exemplare, iar dacă cel ce cumpără mașina nu are domiciliul fiscal în țara noastră, se vor emite doar patru astfel de documente.
Pentru a putea înmatricula mașina cumpărată, noul proprietar trebuie să se prezinte la sediul DRPCIV de care aparține cu domiciliul. De aceea, e bine de știut că, în această perioadă, toate interacțiunile cu DRPCIV vor putea avea loc doar în baza programărilor online.
De asemenea, în funcție de județ, sediile DRPCIV au program de lucru diferit. Pentru a afla care este programul de la sediul pe care vor să-l viziteze, DRPCIV recomandă celor interesați să verifice website-ul prefecturii din respectivul județ.
În plus, accesul în sediile DRPCIV se face în grupuri mici, formate din cel mult zece persoane, și doar cu respectarea tuturor măsurilor de protecție, inclusiv purtarea măștii, și distanțare fizică, menite să prevină extinderea epidemiei de coronavirus.
Comentarii articol (7)