În primul rând, proiectul de HG, ce se află în dezbatere publică pe website-ul MJ, stabilește că polițiștii de penitenciare vor avea dreptul, în fiecare an, la un concediu de odihnă plătit, cu o durată stabilită în funcție de vechimea cumulată a acestora. Mai exact, concediul de odihnă pentru polițiștii de penitenciare va fi de:
- 32 de zile calendaristice - pentru cei cu o vechime cumulată de până la zece ani;
- 38 de zile calendaristice - pentru cei cu o vechime cumulată de peste zece ani.
Apoi, proiectul mai prevede și faptul că polițiștii de penitenciare care își desfășoară activitatea în condiții deosebite (vătămătoare, grele sau periculoase) ori în locuri de muncă în care există astfel de condiții vor putea beneficia, pe lângă cel anual, de un concediu de odihnă suplimentar, ce va putea avea o durată cuprinsă între trei și 14 zile calendaristice.
În cazul polițiștilor care își vor efectua concediul de odihnă, iar ulterior vor ieși la pensie, aceștia nu vor fi nevoiți să restituie o cotă-parte din indemnizația de concediu și voucherul de vacanță, indemnizația de vacanță ori contravaloarea serviciilor turistice corespunzătoare perioadei nelucrate din anul pentru care li s-a acordat acel concediu. Aceeași regulă se aplică și în cazul decesului polițistului.
În schimb, dacă vorbim despre încheierea raportului de serviciu după efectuarea concediului de odihnă, polițiștii vor fi nevoiți să restituie acea cotă-parte din cheltuielile de mai sus ale angajatorului.
Același document prevede și faptul că polițistul de penitenciare va avea dreptul la concediu de odihnă anual și în situația în care incapacitatea temporară de muncă se menține pe întreaga perioadă a unui an calendaristic, angajatorul fiind obligat să acorde concediul de odihnă anual într-o perioadă de 18 luni începând cu anul următor celui în care acesta s-a aflat în concediu medical.
De asemenea, în același proiect de HG putem găsi condițiile în care se va acorda polițiștilor de penitenciare concediul de studii. Concret, aceștia vor putea beneficia de concediu de studii numai pentru “frecventarea primei forme de învățământ superior din fiecare ciclu de studiu, respectiv licenţă, master sau doctorat, de la încadrarea în sistemul administrației penitenciare”.
Totodată, polițiștii de penitenciare care urmează forme de învățământ superior vor avea dreptul la un concediu de studii plătit, de 30 de zile calendaristice, pentru fiecare an universitar. Tot proiectul stabilește că polițiștii vor putea beneficia de concediu de studii doar atunci când cursurile asigură specializarea ori pregătirea acestora în acord cu nevoile unității.
Pe lângă acest tip de concediu, polițiștii de penitenciare ce vor urma o formă de învățământ superior sau vor fi admiși la instituții de învățământ din străinătate vor putea cere concediu fără plată, dar care, așa cum stabilește Codul muncii, nu va reprezenta vechime în serviciu.
Atenție! Proiectul de hotărâre prezentat în acest material nu se aplică momentan. Ca să se aplice, acesta trebuie adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (1)