Cineva își punea recent problema, în forumul avocatnet.ro, că tichetele de masă sunt uneori luate în calcul de unele bănci la acordarea anumitor credite și că pentru anumiți salariați aceste tichete, în realitate, sunt o parte consistentă a venitului convenit la angajare, mai degrabă decât un venit cu destinație specială. Și atunci, se întreba respectiva persoană, ar mai fi ele privite la fel în fața unei popriri?
Andreea Manolache, avocat - Accace România - ne-a sugerat să analizăm întâi cu atenție legislația aplicabilă. Astfel, începând cu reglementarea tichetelor de masă - Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare - la articolul 11, ne spune că aceste bilete de valoare (tichetele de masă) au o destinație specială:
- sunt acordate angajaților, lunar, ca alocație individuală de hrană, utilizate numai pentru achitarea mesei sau pentru achiziționarea de produse alimentare;
- tichetele pe suport electronic (tot mai populare azi, în detrimentul celor pe hârtie), pot fi utilizate doar în unităţi de alimentaţie publică, magazine alimentare, cantine-restaurant, bufete sau orice alte tipuri de unităţi care comercializează produse alimentare şi care au încheiat contracte de prestare a serviciilor reglementate de prezenta lege cu unităţile emitente de tichete de masă pe suport electronic şi trebuie să permită, în mod exclusiv, utilizarea pentru achitarea mesei sau pentru achiziţionarea de produse alimentare, inclusiv pentru plata online a acestora.
Apoi, Codul de procedură civilă stabilește limitele în care pot fi executate silit anumite venituri, la articolul 729:
"(1) Salariile şi alte venituri periodice, pensiile acordate în cadrul asigurărilor sociale, precum şi alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă ale acestuia pot fi urmărite:
a) până la jumătate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere sau alocaţie pentru copii;
b) până la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.
(2) Dacă sunt mai multe urmăriri asupra aceleiaşi sume, urmărirea nu poate depăşi jumătate din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creanţelor, în afară de cazul în care legea prevede altfel.
(3) Veniturile din muncă sau orice alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă ale acestuia, în cazul în care sunt mai mici decât cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmărite numai asupra părţii ce depăşeşte jumătate din acest cuantum.
[...]
(7) Alocaţiile de stat şi indemnizaţiile pentru copii, ajutoarele pentru îngrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate în caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum şi orice alte asemenea indemnizaţii cu destinaţie specială, stabilite potrivit legii, nu pot fi urmărite pentru niciun fel de datorii".
Practic, potrivit Codului de procedură civilă, veniturile acestea cu caracter special nu pot fi executate silit pentru niciun fel de datorii. Sunt tichetele de masă indemnizații cu caracter special?
"Având în vedere că deşi tichetele de masă sunt asimilate veniturilor din salarii şi deşi acestea nu sunt menţionate expres cu titlu de excepţie în art. 729 (7) Cod Procedură Civilă, suntem de părere că nu vor putea fi, totuşi, executate silit, deoarece sunt acordate angajaţilor lunar, ca alocaţie individuală de hrană, urmând a fi utilizate numai pentru achitarea mesei sau pentru achiziţionarea de produse alimentare.
În asemenea situaţie, deşi este vorba despre un venit generat de către angajat, Legea 165/2018 dă tichetelor de masă o destinaţie specială", ne-a spus Andreea Manolache.
Comentarii articol (1)