Concret, prevederea care a fost abrogată prin Legea 113/2020 este următoarea: „Pentru datoriile acumulate în perioada procedurii de insolvență care au vechime mai mare de 60 de zile se poate începe executarea silită”.
Cea mai mare problemă a măsurii era că aceasta venea cumva în contradicție cu ideea de insolvență. Creditorii înregistrați la masa credală erau afectați de executările individuale ale creditorilor curenți, iar datornicii se puteau trezi cu activitatea blocată.
„Foarte grav era faptul că posibilitatea executării silite individuale aducea atingere principiilor și rațiunii procedurii insolvenței, caracterul concursual și egalitar al procedurii sau insesizabilitatea contului unic de insolvență rămânând simple forme fără fond. Fără a nega necesitatea asigurării unei protecții corespunzătoare creditorilor curenți, considerăm că mijloacele prin care se asigură o astfel de protecție trebuie să fie echilibrate și corelate cu restul reglementărilor aplicabile în materia insolvenței.
Ca efect al acestei modificări binevenite, creditorii înregistrați la masa credală nu vor mai fi afectați de executări individuale inițiate de creditori curenți, care cel mai adesea erau creditori fiscali. În plus, activitatea debitorului care încerca să își restructureze activitatea nu va mai putea fi blocată de astfel de măsuri de executare ce contravin scopului și principiilor insolvenței”, a explicat, la solicitarea redacției noastre, Cătălina Mihăilescu, managing associate la Țuca Zbârcea & Asociații.
În plus, specialista a subliniat că executarea silită a datoriilor curente a dus la numeroase litigii în instanțele judecătorești, soluțiile date de magistrați fiind destul de diferite. „Această reglementare a dat naștere unor numeroase litigii ce au fost soluționate în mod diferit, mai ales din perspectiva instanțelor care s-au declarat competente să se pronunțe asupra legalității măsurilor de executare silită”, a punctat Cătălina Mihăilescu.
Această posibilitate fusese introdusă în legislație în toamna anului 2018, iar specialiștii avertizau încă de pe-atunci că va aduce probleme în practică.