OUG nr. 88/2018, cea care a modificat recent reglementarea insolvenței, le-a dat posibilitatea creditorilor curenți ai firmei insolvente să ceară executarea silită a firmei dacă aceasta nu le plătește datoriile curente mai vechi de 60 de zile.
Pentru datoriile acumulate în perioada procedurii de insolvență (creanțe curente) care au vechime mai mare de 60 de zile se poate începe executarea silită, potrivit actualei reglementări. Creditorul cu creanțe curente (creditor curent) este, potrivit Legii insolvenței nr. 85/2014, acel creditor ce deține creanțe certe, lichide și exigibile, născute în timpul procedurii de insolvență, și care are dreptul de a i se achita cu prioritate creanța, conform documentelor din care rezultă.
Categoric, este un avantaj oferit prin noua reglementare creditorilor curenți. Cu toate acestea, această executare silită este greu de imaginat în practică.
"Exercitarea acestui drept acordat titularilor de creanțe curente creează un dezechilibru major în procedură, contravenind principiilor fundamentale ale procedurii insolvenței", e de părere Cătălina Mihăilescu, managing associate al societății de avocatură Țuca Zbârcea & Asociații.
Dacă acești creditori curenți se vor îndestula în urma executării silite a insolventului grație acestei proceduri, ceilalți creditori, cu creanțe mai vechi, se vor trezi probabil că debitorul lor nu mai are mare lucru de oferit din patrimoniul său și pentru aceștia, la final.
"Pe de altă parte, se ridică problema bunurilor din patrimoniul debitorului insolvent care pot face obiectul acestor executări silite. Deși dispoziția legală nu face nicio mențiune, considerăm că activele cu privire la care debitoarea a constituit drepturi de preferință anterior deschiderii procedurii nu pot fi executate silit", potrivit Cătălinei Mihăilescu.
Recuperearea creanțelor curente nu trebuie să aducă atingere garanțiilor deținute de creditorii cu creanțe născute anterior deschiderii procedurii și care sunt trecute în tabelul de creanțe, spune specialistul, însă chiar și dacă creditorii curenți vor executa numai activele negrevate, tot se va diminua destul de mult ce mai rămâne pentru ceilalți creditori.
Apoi, ar mai fi și problema obținerii unui titlu executoriu în aceste condiții, subliniată de Mariana Popa și Alexandru Dan, avocați din cadrul societății Voicu&Filipescu, într-o analiză pe marginea acestor reglementări:
"În condițiile în care executarea silită se poate dispune doar în baza unui titlu executoriu, iar valorificarea drepturilor creditorilor se poate face doar în cadrul procedurii insolvenței (art. 75 alin. 1 din Codul Insolvenței), rămâne de văzut cum vor putea creditorii obține titluri executorii împotriva unui debitor aflat în procedura de insolvență, cu respectarea principiilor fundamentale care guvernează insolvența: principiul priorității acestei procedurii față de alte proceduri de recuperare a creanței, inclusiv în domeniu fiscal (principiu statuat recent și de I.C.C.J. în Decizia nr. 28/2018 publicată în M.Of. din 20.06.2018), principiul unității, colectivității și concursualității procedurii insolvenței".