Inainte de demararea procedurii insolventei, nu trebuie sa uitati ca de la data deschiderii acestei proceduri, se suspenda orice actiuni judiciare si extrajudiciare, precum si masurile de executare silita pentru realizarea creantelor asupra debitorului.
Apoi, daca societatea debitoare are bunuri grevate de garantii reale, precum ipoteca, trebuie sa aveti in vedere ca, odata deschisa procedura, la masa credala se vor inscrie si creditorii ai caror creante sunt garantate de ipotecile la care ati facut referire. Acest fapt presupune ca acestia au rang de creditori garantati, fapt pentru care creanta lor urmeaza sa fie indestulata cu prioritatea, inaintea oricaror alte creante, chiar si a creantei Dvs. daca aceasta nu este la randul ei garantata, dar nu inainte de achitarea cheltuielilor de procedura.
Totodata, creditorii garantati pot solicita instantei de judecata ridicarea suspendarii prevazute de Art. 36 din Lege, si valorificarea imediata a obiectului garantiei, in conditiile anume prevazute de Art. 39 din Lege.
Daca debitorul nu are o situatie foarte buna a activelor, iar in urma evaluarii se constata ca bunurile ipotecate nu acopera, sau acopera doar creantele garantate, atunci sansele sa va recuperati creanta, integral sau partial, pot scadea pe masura.
In orice caz, daca executarea silita a devenit ineficienta, tot e mai bine sa uzati de procedura insolventei, macar mai aveti o sansa, poate mica, dar ea exista, si nu uitati ca aveti la dispozitie si posibilitatea de a atrage raspunderea patrimoniala a membrilor organelor de conducere ale societatii debitoare potrivit dispozitiilor Art. 138 din lege.
Va doresc succes!