Hotărârea UNBR nr. 82/2020 a fost publicată pe site-ul Uniunii în 28 iulie 2020, însă, cum spuneam, ea a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2021. Acest lucru a fost confirmat și de Baroul București, în 7 ianuarie 2021.
Tarifele sunt structurate pe două categorii principale (și una ce permite combinarea primelor două):
(i) Onorariul orar, care se aplică în special în acele cauze complexe, unde avocatul nu poate anticipa, din start, ce volum de muncă va avea de prestat. Conform Hotărârii UNBR, el poate fi stabilit în funcție de:
- cheltuielile de funcționare;
- experiența avocatului;
- reputația avocatului etc.
Onorariul minim orar recomandat este de cel puțin 220 de lei pe oră. Problema, însă, astfel cum menționează și UNBR în Hotărâre, este că nu au existat studii sistematice care să reflecte, într-un mod obiectiv, o medie a cheltuielilor pe care avocații le au - cu costurile de funcționare, de exemplu. Conform Uniunii, estimarea s-a făcut în baza unor date publice.
Un exemplu specific de onorariu recomandat este stabilirea onorariului orar pentru notificări, adrese sau corespondență, care va presupune un tarif orar de cel puțin 330 de lei. Asistarea sau reprezentarea unei părți în cadrul unui proces de mediere, de exemplu, ar presupune un onorariu de cel puțin 440 de lei, pe oră.
(ii) Onorariu fix sau forfetar. Acesta poate fi aplicat atunci când avocatul, din experiență (a sa sau a altui avocat), poate să determine, în prealabil, volumul de muncă necesar pentru prestarea unui serviciu. Conform UNBR, acest onorariu e folosit cel mai des în cauze având un conținut patrimonial, prin stabilirea procentuală a onorariului, raportată la valoarea litigiului.
Onorariile fixe variază foarte mult, în funcție de activitatea concretă. O cerere de recuzare ar fi tarifată cu cel puțin 330 lei. În cadrul unei proceduri contencioase, anumite onorarii minime ar putea ajunge la 2.200 lei (acțiuni în grănițuire, de exemplu) sau chiar 20.000 lei (dacă e vorba de anumite acțiuni patrimoniale în justiție, al căror cuantum trece de 1.000.000 lei; sau 1% din valoarea litigiului, care e mai mare).
(iii) Onorariu mixt. În acest caz, conform UNBR, se va aplica un onorariu orar, combinat cu un onorariu procentual, sub forma unui tarif fix.
Lista completă cu onorariile recomandate poate fi accesată aici.
Motivele pentru care UNBR a propus stabilirea unor onorarii minime, cu titlu de recomandare, se bazează pe trei obiective, conform Hotărârii nr. 82/2020:
- lipsa unui cadru - chiar și de recomandare - de onorarii minime ar duce, printre altele, la speculații nedorite și la crearea unei piețe interprofesionale neconcurențiale;
- oferirea unui reper obiectiv judecătorilor, atunci când se confruntă cu nevoia de a stabili cheltuielile judiciare și, eventual, diminuarea onorariului avocațial;
- creșterea nivelului de pregătire profesională al avocaților (însă UNBR nu explică, în concret, cum contribuie stabilirea unor onorarii minime la acest lucru).
Comentarii articol (1)