avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 620 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... Este interzisa stabilirea onorariului de succes in ...
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

Este interzisa stabilirea onorariului de succes in legatura cu latura penala a procesului penal?

Am o intrebare. Recent am intrat intr-o disputa cu un jurist care sustine ca in cazul unui contract de asistenta juridica este interzisa inserarea unei clauze de succes in ceea ce priveste latura penala. De pilda, exemplul clasic sa zicem: intr-un proces de tentativa de omor de pilda, un avocat va putea insera o clauza adiacente de succes (un onorariu de succes) prin care care sa prevada, spre exemplu, ca in cazul in care clientul sau va primi o pedeapsa cu suspendare, avocatul sa primeasca o suma de bani separata si ulteriorara(respectivul onorariu de succes) in plus ?? Va multumesc.
Ultima modificare: Duminică, 28 Decembrie 2014
cezarad, utilizator
De ce nu?!?!

Contractul este legea partilor; onorariul de succes este perfect legal si stabilit si prin Legea Avocatilor si Statut... deci, nu vad de ce nu ar fi posibil un onorariu de succes si in cauze penale!

In ceea ce priveste latura penala a procesului penal Statutul profesiei de avocat nu permite stabilirea unui onorariu de succes, acesta fiind permis numai in privinta laturii civile.
Articolul 129
(1) Onorariile pot fi stabilite astfel:
a)onorarii orare;
b)onorarii fixe (forfetare);
c)onorarii de succes;
d)onorarii formate din combinarea criteriilor prevazute la lit. a)-c).
(2) Onorariul orar este stabilit pe ora de lucru, respectiv o suma fixa de unitati monetare cuvenita avocatului pentru fiecare ora de servicii profesionale pe care le presteaza clientului.
(3) Onorariul fix (forfetar) consta intr-o suma fixa cuvenita avocatului pentru un serviciu profesional sau pentru categorii de astfel de servicii profesionale pe care il presteaza ori, dupa caz, le presteaza clientului.
(4) Onorariul orar si fix (forfetar) se datoreaza avocatului indiferent de rezultatul obtinut prin prestarea serviciilor profesionale.
(5) Avocatul poate sa primeasca de la un client onorarii periodice, inclusiv sub forma forfetara.
(6) Avocatul are dreptul ca in completarea onorariului fixat sa solicite si sa obtina si un onorariu de succes, cu titlu complementar, in functie de rezultat sau de serviciul furnizat. Onorariul de succes consta intr-o suma fixa sau variabila stabilita pentru atingerea de catre avocat a unui anumit rezultat. Onorariul de succes poate fi convenit impreuna cu onorariul orar sau fix.
(7) In cauzele penale, onorariul de succes nu poate fi practicat decat in legatura cu latura civila a cauzei.
Ultima modificare: Duminică, 28 Decembrie 2014
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Se practica astfel de onorarii de succes si oamenii daca platesc sunt fara probleme juridice de fel.
Se poate interpreta ca nu este onorariu de succes...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Onorariu de succes (onorarii de succese ?!?) ContSters286016 ContSters286016 Salut! Am si eu o problema. Acum 6-7 luni am inceput un proces pentru primirea unei sume de bani (aproximativ 30000 lei) in baza raspunderii civile ... (vezi toată discuția)
Plata lilicrin lilicrin Cu cat este normal sa platesti un avocat si cand ar trebui sa se efectueze plata? (vezi toată discuția)
Onorarii avocatiale anonim anonim Buna ziua! Care sunt limitele minime-maxime ale onorariilor solicitate de avocat pentru o consultanta pe dreptul familiei? Nu este ceva legat de un dosar ... (vezi toată discuția)