Am si eu o problema. Acum 6-7 luni am inceput un proces pentru primirea unei sume de bani (aproximativ 30000 lei) in baza raspunderii civile delictuale.
Avocata a incheiat cu mine la fond un contract in care a prevazut onorariu de reprezentare 600 lei plus onorariu de succes 15 la suta din suma castigata.
Am castigat in prima instanta, dar paratul a facut recurs. Din nou am incheiat un contract cu aceeasi avocata in care s-a prevazut onorariu 800 lei de reprezentare si 15 la suta onorariu de succes. Am castigat si la recurs.
Mentionez ca avocatul imi este ruda, asa ca nu mi-a luat aboslut niciun ban, avand intelegerea de a-i achita totul cand castig procesul. Astfel nici eu nu am cercetat contractul prea amanuntit. Acum imi pretinde onorariile de reprezentare plus onorariu de succes ca am castigat in prima instanta plus onorariu de succes ca am castigat la recurs. Asta de fapt ar insemna deja 30 la suta din suma, ceea ce mi se pare prea mult.
Este corect asa ceva? Eu ma gandeam ca este vorba doar de un singur onorariu de succes, adica 15 la suta din suma ( cu care sunt perfect de acord), pe care sa-l platesc atunci cand castig irevocabil procesul.
Contractul de asistenta juridica se citeste cu atentie inainte de a fi semnat, fie ca avocatul este ruda sau nu.
Onorariul se discuta de parti, avocatul fiind obligat sa aduca la cunostinta clientului toate cheltuielile ocazionate de derularea procesului si abia in final se procedeaza la semnarea contractului.
Statutul profesiei de avocat prevede posibilitatea stabilirii onorariului de succes pentru fiecare faza procesuala.
Daca in contractul de asistenta juridica s-a prevazut onorariu de succces separat pe fiecare faza procesuala respectiv pentru fond si apoi pentru recurs din nou, datorati sumele solicitate, iar in caz de neplata contractul poate fi investit cu formula executorie si pus in executare prin intermediul unui executor judecatoresc unde se vor adauga si cheltuielile ocazionate de executarea silita.
Art. 129.
(1) Onorariile pot fi stabilite astfel:
a) onorarii orare;
b) onorarii fixe (forfetare); c) onorarii de succes;
d) onorarii formate din combinarea criteriilor prevazute la lit.a)-c)
(2) Onorariul orar este stabilit pe ora de lucru, respectiv o suma fixa de unitati monetare cuvenita avocatului pentru fiecare ora de servicii profesionale pe care le presteaza clientului
(3) Onorariul fix (forfetar) consta intr-o suma fixa cuvenita avocatului pentru un serviciu profesional sau pentru categorii de astfel de servicii profesionale pe care il presteaza ori, dupa caz, le presteaza clientului
(4) Onorariul orar si fix (forfetar) se datoreaza avocatului indiferent de rezultatul obtinut prin prestarea serviciilor profesionale
(5) Avocatul poate sa primeasca de la un client onorarii periodice, inclusiv sub forma forfetara
(6) Avocatul are dreptul ca in completarea onorariului fixat sa solicite si sa obtina si un onorariu de succes, cu titlu complementar, in functie de rezultat sau de serviciul furnizat. Onorariul de succes consta intr-o suma fixa sau variabila stabilita pentru atingerea de catre avocat a unui anumit rezultat. Onorariul de succes poate fi convenit impreuna cu onorariul orar sau fix
(7) In cauzele penale, onorariul de succes nu poate fi practicat decat in legatura cu latura civila a cauzei.