In momentul in care te-ai hotarat sa apelezi la un avocat, probabil ca problemele sunt deja destul de apasatoare pentru a te gandi in prealabil la tarifele cerute de avocati. Insa pentru a evita capcanele preturilor, o simpla intrebare catre avocat poate fi solutia: "Cat este onorariul?". Legea nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat nu stabileste tarife fixe, care vor fi cerute de avocati, articolul 30 prevede: "Contactul dintre avocat si clientul sau nu poate fi stanjenit sau controlat, direct sau indirect, de nici un organ al statului". Tot legea 51/1995 prevede la art. 58. al. e): "Consiliul uniunii stabileste tarifele minime de onorarii unice pe tara.".
Cele mai multe cabinete de avocatura, cand vine vorba de onorarii, ofera raspunsul: "Depinde de complexitatea cazului dumneavoastra.". Concurenta intre avocati fiind mare, cabinetele de avocatura apeleaza la formulari cat mai atractive de genul "ne-am propus ca, pentru fiecare caz in parte, sa stabilim un onorariu corect, potrivit cu posibilitatile Clientilor nostrii si intotdeauna sub preturile (de multe ori usturatoare) ale concurentei."
Ce trebuie sa stie o persoana care vrea sa apeleze la un avocat
Onorariile se stabilesc liber intre avocat si client. Clientul trebuie sa ia in vedere si faptul ca acest onorariu se poate negocia cu avocatul. Clientul trebuie sa fie informat si cu modalitatile si esalonarile de plata si sa nu uite ca ele trebuie sa fie prevazute in contractul de asistenta juridica la data incheierii acestuia.
Modalitatile de stabilire a onorariilor se fac in functie de tipul de client: daca este persoana fizica sau persoana juridica.
Pentru persoanele fizice politica in stabilirea onorariului este destul de ambigua. Tarifele se pot stabili in functie de timpul si munca solicitata, de dificultatea cazului si noutatea cazului. Ar mai fi situatia financiara a clientului. Clientul trebuie sa stie ca, pentru activitatea sa profesionala, avocatul are dreptul la acoperirea cheltuielilor facute in interesul clientului.
Pentru persoanele juridice se pot stabili onorarii sub diferite aspecte, precum: onorarii fixe (forfetare), onorarii orare, onorarii de succes sau onorarii combinate. Onorariul de succes consta intr-o suma fixa sau variabila stabilita pentru atingerea de catre avocat a unui anumit rezultat. Onorariul de succes poate fi convenit impreuna cu onorariul orar sau fix.
In Franta, spre exemplu, tarifele se stabilesc la ora, fixe sau tarife in procentaje, asociate adesea cu actiunile pentru despagubiri.
Clientii nemultumiti pot de pune plangere
Conform aceleiasi legi pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, clientii pot depune plangeri privind onorariile cerute de avocati. Consiliul Baroului solutioneaza contestatiile si reclamatiile, deciziile putand fi atacate la Comisia Permanenta a Baroului. Comisia permanenta analizeaza plangerile privind deciziile baroului iar solutiile sunt definitive.
Comentarii articol (2)