Propunerea legislativă a fost respinsă inițial de Senat, iar acum a fost respinsă și de Camera Deputaților, ceea ce înseamnă că traseul său legislativ s-a încheiat.
La fel cum se întâmplă acum, proiectul de lege ar fi menținut obligația pentru stăpânii de câini de a-i steriliza, dacă nu sunt de rasă. Ce ar fi fost nou, însă, era că cei care refuzau să-i sterilizeze ar fi avut de plătit, conform proiectului, „o taxă anuală specială, descurajantă”. Cuantumul acesteia ar fi fost stabilit la nivel local.
Și acum este obligatorie sterilizarea câinilor, de către stăpânii lor, dacă sunt câini de rasă comună sau metișii acestora. Conform unei norme a Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, sterilizarea se face pe cheltuiala proprietarului. Sancțiunea pentru refuz este, conform OUG 155/2001, o amendă între 5.000 și 10.000 de lei.
Dacă proiectul devenea lege, s-ar fi putut ajunge într-o situație problematică. Dacă era păstrată sancțiunea contravențională din ordonanță și se introducea taxa pentru refuzul de sterilizare, proprietarul unui câine s-ar fi putut trezi în situația de a plăti de două ori pentru aceeași faptă.
Chiar dacă una, formal, este sancțiune, iar cealaltă a fi fost o taxă specială, efectul era același - obligarea persoanei care refuză sterilizarea câinelui la plata unei sume de bani. De asemenea, ambele obligații de plată ar fi avut același efect - de descurajare a refuzului de sterilizare.
Atenție! Modificările nu se pot aplica. Din moment ce proiectul a fost respins de ambele Camere ale Parlamentului, acesta și-a încetat parcursul legislativ.
Comentarii articol (2)