1. Granturi pentru IMM-uri, acordate din fonduri externe nerambursabile. Această schemă a fost aprobată de Guvern în 31 iulie, prin adoptarea Ordonanței de urgență privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului Operațional Competitivitate 2014 – 2020, în contextul crizei provocate de COVID-19, precum si alte măsuri în domeniul fondurilor europene.
Acest act vizează acordarea de microgranturi pentru persoane fizice autorizate și cabinete medicale, sub formă de sume forfetare (2.000 de euro). IMM-urile, la rândul lor, vor putea accesa aceste grant-uri, însă vor putea primi și:
- granturi pentru capital de lucru acordate sub formă de sumă forfetară și în procent din cifra de afaceri;
- granturi pentru investiții productive acordate din fonduri externe nerambursabile, în baza evaluării proiectului de investiții depus.
Cum spuneam și mai sus, solicitanții trebuie să fi fost afectați din cauza pandemiei, activitatea lor trebuind fie să fi fost impactată fie de coronavirus, fie să fi fost interzisă de autorități, în timpul stării de urgență și/sau de alertă.
Regulile propriu-zise de acordare a ajutorului de stat mai trebuie aprobate de Comisia Europeană.
2. Program de digitalizare. Un program de finanțare în vederea dezvoltării aptitudinilor digitale ale angajaților din IMM-uri a fost aprobat de Guvern în 31 iulie. E vorba de Hotărârea Guvernului privind aprobarea Programului Naţional Competenţe digitale pentru angajaţii din sectorul întreprinderilor mici și mijlocii, finanțat în cadrul Programului Operaţional Capital Uman 2014 – 2020.
Programul va dura până în 2023 și, cum îi spune numele, va urmări să le permită angajaților de IMM-uri să-și dezvolte aptitudinile digitale. Vor avea acces efectiv la program:
- organizații patronale, federații patronale, confederații patronale sau uniuni patronale teritoriale;
- asociații de întreprinderi;
- camere de comerț și industrie.
3. Program de finanțare conceput să aibă impact rural și de integrare pe piața muncii.
În esență, aici e vorba de un program de finanțare conceput să ducă la dezvoltarea întreprinderilor sociale în mediul rural. Obiectivul programului e de a contribui la apariția întreprinderilor cu scop social, în mediul rural, inclusiv a acelor întreprinderi ce ar contribui la inserția pe piața muncii a locuitorilor din sate.
4. A fost aprobată și extinderea duratei a două programe ce, la acest moment, s-ar încheia la finalul anului.
E vorba de o schemă de ajutor de stat având ca obiectiv stimularea investiţiilor cu impact major în economie și de una care vizează dezvoltarea regională prin crearea de locuri de muncă.
Guvernul a aprobat extinderea lor până la finalul anului 2023.
Atenție! Pentru a se aplica programele (sau extinderea lor), e nevoie ca actele de aprobare să apară în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (0)