Programe aflate în derulare în prezent:
1. Achiziția de mașini noi prin programele Rabla Clasic și Rabla Plus. Dacă vor să-și înlocuiască mașinile vechi cu unele noi, companiile și PFA-urile se pot înscrie online în programele Rabla. Banii de la stat se acordă, practic, printr-o schemă de ajutor de minimis prin care se pot obține cel mult 200.000 de euro per solicitant (sau 100.000 de euro în cazul transportatorilor rutieri de mărfuri), echivalent în lei. Prima etapă de înscrieri din 2023 s-a încheiat, dar etapa a doua începe la 1 septembrie 2023.
2. Finanțare indirectă: Firmele își vor putea trimite salariații și managerii, fără costuri, la programe de dezvoltare a competențelor digitale. Înscrierile la o finanțare ce vizează indirect angajatorii au început în august 2023. Vorbim, în esență, de fonduri ce pot fi cerute de furnizorii de formare profesională pentru a derula, în toată țara, programe de dezvoltare a competențelor digitale ale salariaților și managerilor.
3. Angajatorii pot beneficia de finanțări pentru a primi în practică studenți și elevi. Angajatorii pot beneficia de finanțări nerambursabile prin care să primească studenți și elevi în practică, înscrierile fiind începute deja în cursul lunii august 2023. În ambele cazuri, firmele trebuie să încheie parteneriate cu instituții de învățământ, însă acestea pot fi solicitante de bani de la stat numai în cazul finanțării pentru stagiile studenților. În cazul finanțării pentru stagiile elevilor, solicitante trebuie să fie instituțiile de învățământ.
4. Agențiile de turism pot cere trimestrial bani de la stat pentru străinii pe care-i aduc în România. Firmele licențiate ca agenții de turism organizatoare pot solicita bani de la stat pentru acoperirea parțială a cheltuielilor pe care le fac pentru a aduce turiști străini în România. Cererile pot fi depuse trimestrial începând din ianuarie 2023 (pentru activitatea din trimestrul al patrulea din 2022) și până în ianuarie 2024 (pentru activitatea din trimestrul al patrulea din 2023).
5. Ajutor nefinanciar: Firmele mici și medii pot cere servicii de consultanță pentru inovarea digitală a afacerilor proprii. IMM-urile, inclusiv microîntreprinderile, pot solicita un ajutor nefinanciar de stat ce constă în servicii de consultanță pentru inovare digitală. Concret, firmele cer efectiv ajutorul de la anumite hub-uri de inovare digitală, care ulterior vor deconta de la stat costurile serviciilor prestate către IMM-uri. Perioada de derulare este stabilită pentru 25 august - 25 octombrie 2023.
6. Sprijin financiar acordat IMM-urilor pentru înregistrarea drepturilor de proprietate intelectuală. Până pe 8 decembrie 2023, întreprinderile mici și mijlocii cu sediul în țările membre ale Uniunii Europene pot solicita subvenții pentru derularea procedurilor necesare protejării drepturilor de proprietate intelectuală (mărci și desene sau modele, brevete și soiuri comunitare de plante).
7. HoReCa: În curând, anumite firme și PFA-uri pot cere bani pentru modernizări de clădiri și formarea profesională a salariaților. Întreprinderile mici și mijlocii, inclusiv PFA-urile, care activează, în domeniul HoReCa, în stațiunile balneare și balneoclimatice atestate de Guvern vor putea cere, în curând, o finanțare nerambursabilă de până la 200.000 de euro. Banii vor putea fi folosiți pentru modernizarea clădirilor și formarea profesională a salariaților, printre altele. Se estimează că înscrierile vor fi în septembrie 2023.
8. Costurile firmelor care vor listarea la bursă, acoperite parțial cu bani de la stat. Societățile care vor să se listeze la bursă vor putea cere acoperirea parțială a costurilor aferente printr-o schemă de ajutor de minimis oficializată recent, dar pentru care nu s-au anunțat încă înscrierile. De principiu, ajutorul va putea ajunge, în anumite condiții, până la 200.000 de euro per întreprindere.
Programe aflate în pregătire:
9. O nouă formă pentru programele de Microindustrializare, Comerț și servicii și Accelerare a dezvoltării. Programul de Comerț și servicii și programul de Microindustrializare vor suferi schimbări radicale - în esență, se renunță la ideea de acordare de fonduri nerambursabile și se merge pe ideea de accesare de credite bancare de către IMM-uri, cu o primă de capital de la stat. Totodată, a fost relansat în dezbatere și programul de Accelerare a dezvoltării IMM-urilor, într-o formă ușor diferită. Ce urmează: Aprobarea ordinelor de ministru și anunțarea perioadelor de înscriere.
10. Ajutor pentru tehnologii digitale avansate ce vizează IMM-urile din construcții, transport, auto și turism. Microîntreprinderile și întreprinderile mici și mijlocii care activează în domenii precum construcții, transport, auto și turism vor putea cere ajutoare consistente de la stat pentru dezvoltarea tehnologiilor digitale avansate. Ce urmează: Aprobarea ordinului de ministru și anunțarea perioadei de înscriere.
11. Firmele de construcții își vor putea trimite salariații la cursuri de formare în domeniul eficienței energetice. Companiile din domeniul construcțiilor vor putea să-și trimită salariații la cursuri de formare legate de eficiența energetică, pentru care statul să acopere parțial sau integral costurile. Finanțarea va consta într-un ajutor de minimis sau un ajutor de stat din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență și va viza toate categoriile de întreprinderi - mici, mijlocii, mari. Ce urmează: Aprobarea ordinului de ministru și anunțarea perioadei de înscriere.
12. Mai multe finanțări rurale ce vizează fermierii. Mai multe ghiduri de finanțare ce vizează, direct sau indirect, activitatea fermierilor au fost puse recent în dezbatere la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale. De exemplu, sunt fonduri pentru investiții în exploatații pomicole, modernizarea infrastructurii de irigații sau instalarea tinerilor fermieri. Ce urmează: Acestea urmează să fie definitivate și apoi operaționalizate în perioada următoare.
Comentarii articol (0)