Activează serviciul premium pentru acces nelimitat!
avocatnet.ro premium te informează zilnic, în timp real, pe email sau direct în platformă, ori de câte ori se modifică legi importante pentru tine și afacerea ta.
UPDATE: Luni încep înscrierile pentru ajutorul pentru tehnologii digitale avansate. IMM-urile pot cere, prin parteneriate, până la 3 milioane euro pentru un proiect
Microîntreprinderile și întreprinderile mici și mijlocii (adică, în esență, IMM-urile) pot cere, începând din 25 martie 2024, ajutoare consistente pentru dezvoltarea tehnologiilor digitale avansate, conform unui anunț recent al Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).
Newsletter avocatnet.ro: 10 lucruri de știut astăzi! Primești gratuit, zilnic, în căsuța ta de email, sinteza zilei avocatnet.ro cu cele mai importante noutăți, știri și analize de context.
Ajutorul va fi acordat, în esență, pentru sprijinirea companiilor în dezvoltarea tehnologiilor digitale avansate, scrie în Ordinul MIPE 464/2024, care a fost oficializat luna trecută. Prin tehnologii digitale avansate, autoritățile se referă la inteligență artificială, date și cloud computing, tehnologia blockchain, calcul de înaltă performanță și cuantică și securitate cibernetică.
Potrivit unui anunț recent al MIPE, perioada de înscriere online a fost stabilită pentru 25 martie - 7 mai 2024, fiind notificată și apariția ghidului specific cu condițiile pentru accesarea finanțării. Ghidul face parte din Ordinul MIPE 815/2024, care a fost publicat exclusiv online.
Ca solicitanți eligibili, MIPE indică parteneriatele formate din societăți (lideri ce desfășoară activități nonIT) și societăți active din domeniul IT (parteneri care activează pe cel puțin unul dintre codurile CAEN 5821, 5829, 6201, 6202, 6203, 6209, 6311, 6312, 6399).
Ajutorul poate fi acordat în următoarele limite:
microîntreprinderi: între 500.000 și 700.000 de euro;
întreprinderi mici: între 500.000 și 1,5 milioane de euro;
întreprinderi mijlocii: între 500.000 și 3 milioane de euro.
Practic, vorbim de trei categorii de ajutoare:
un ajutor de stat regional pentru investiții (procentul din valoarea totalului cheltuielilor eligibile ale proiectului comun - minimum 70%);
un ajutor de stat pentru cercetare și dezvoltare (procentul din valoarea totalului cheltuielilor eligibile ale proiectului comun - maximum 30%);
un ajutor de minimis (maximum 300.000 euro).
Astfel, ajutorul poate acoperi numai o parte din cheltuielile eligibile, restul fiind acoperit de solicitanți prin cofinanțare. Cheltuielile eligibile sunt stabilite separat pentru fiecare tip de ajutor.
Fiind vorba de un ajutor de stat acordat prin Planul Național de Redresare și Reziliență, cererile de finanțare și documentele justificative se depun online prin platforma proiecte.pnrr.gov.ro.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa office@avocatnet.ro.
Evenimente online oferite abonaților avocatnet.ro premium complet