Mai multe ghiduri de finanțare ce vizează, direct sau indirect, activitatea fermierilor au fost puse recent în dezbatere la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Acestea urmează să fie definitivate și apoi operaționalizate în perioada următoare.
Este vorba de mai multe
finanțări nerambursabile pentru fermieri - aferente Planului Strategic pentru Politica Agricolă Comună 2023 - 2027. Acestea se află, momentan, în
dezbatere publică la AFIR, urmând să fie definitivate și operaționalizate în perioada următoare (înscrierile vor fi numai online).
Majoritatea finanțărilor vizează fermierii în mod direct (astfel că aceștia vor putea solicita fonduri de la stat), însă sunt și unele ce îi vizează indirect (de exemplu, cele prin care autoritățile locale pot îmbunătăți infrastructura sau prin care fermierii pot beneficia de instruire). Iată care sunt acestea:
1. Investiții în exploatații pomicole (DR15). Beneficiari eligibili vor fi fermierii organizați ca societăți, PFA-uri, întreprinderi individuale/familiale, dar și cooperativele sau grupurile și organizațiile de producători. Printre cheltuielile eligibile se vor număra investițiile în înființarea și modernizarea fermelor pomicole, investițiile în înființarea și modernizarea pepinierelor pomicole sau înființarea, extinderea şi/sau modernizarea unităților de condiționare și/sau depozitare și a unităților de procesare. Finanțarea maximă pe proiect va fi de 300.000 euro (doar achiziții de utilaje și echipamente agricole) sau 1,5 milioane de euro (pentru investiții mai complexe).
Detalii sunt aici.2. Investiții în sectorul zootehnic (DR20). Vor putea solicita finanțare fermierii organizați ca societăți, PFA-uri, întreprinderi individuale/familiale, dar și cooperativele sau grupurile și organizațiile de producători. Fondurile nerambursabile se vor acorda, printre altele, pentru înființarea, extinderea și/sau modernizarea adăposturilor de animale, dotarea cu utilaje agricole, înființarea, extinderea și/sau modernizarea unităților de condiționare și/sau depozitare și a unităților de procesare. Finanțarea maximă pe proiect va fi de 300.000 euro (doar achiziții de utilaje și echipamente agricole) sau două milioane de euro (pentru investiții mai complexe).
Detalii sunt aici.3. Investiții în condiționarea, depozitarea și procesarea produselor agricole și pomicole (DR22). Aici, beneficiari ai finanțării vor putea fi cooperativele, grupurile și organizațiile de producători, dar și întreprinderile mici, mijlocii și mari și PFA-urile. Printre cheltuielile eligibile se vor număra înființarea, extinderea și/sau modernizarea infrastructurii de condiționare, depozitare și/sau procesare a produselor agricole și pomicole, înființarea/dezvoltarea componentei de comercializare/marketing sau îmbunătățirea controlului intern al calității. Finanțările vor putea ajunge până la zece milioane de euro.
Detalii sunt aici.4. Modernizarea infrastructurii de irigații (DR25). În acest caz, beneficiarii eligibili ai fondurilor vor fi organizaţiile utilizatorilor de apă pentru irigaţii. Referitor la investițiile eligibile, AFIR le indică pe cele în active corporale (modernizarea infrastructurii de irigații, a clădirilor aferente stațiilor de punere sub presiune și/sau racordarea la utilități, montarea sistemelor de contorizare a apei, precum și investițiile care vor viza utilizarea apei recuperate ca sursă alternativă de alimentare cu apă) și active necorporale (costurile generale direct legate de investiții). Finanțarea nerambursabilă va fi de până la 1,5 milioane de euro pe proiect.
Detalii sunt aici.5. Înființarea sistemelor de irigații (DR26). Vor putea solicita finanțare fermierii organizați ca societăți, PFA-uri, întreprinderi individuale/familiale, dar și cooperativele sau grupurile și organizațiile de producători. Banii de la stat vor fi, în esență, pentru investiții în active corporale - înființarea sistemelor locale de irigații la nivelul fermei, inclusiv montarea sistemelor de contorizare a apei, construirea/modernizarea bazinelor de colectare și stocare a apei de irigat, precum și investițiile care vor viza utilizarea apei recuperate ca sursă alternativă de alimentare cu apă. Fermierii vor putea cere până la 500.000 euro pentru un proiect.
Detalii sunt aici.6. Crearea/modernizarea infrastructurii agricole de acces (DR27). Finanțarea va viza localitățile și asociațiile de localități. Cheltuielile eligibile vor fi cele pentru construirea, extinderea și/sau modernizarea drumurilor de acces agricole către ferme (căi de acces din afara exploataţiilor agricole). Se vor putea cere fonduri de până la un milion de euro pe proiect.
Detalii sunt aici.7. Crearea/modernizarea infrastructurii rutiere de bază din spațiul rural (DR28). Finanțarea va viza comunele și/sau asociațiile de comune, care vor putea cere fonduri nerambursabile pentru cheltuielile de construire, extindere și/sau modernizare a rețelei de drumuri de interes local. Se vor putea cere fonduri de până la un milion de euro pe proiect.
Detalii sunt aici.8. Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri (DR30). Finanțarea vizează tinerii fermieri, adică cei cu vârsta de până la 40 de ani care se stabilesc pentru prima dată într-o exploatație agricolă ca șefi și dețin controlul efectiv în luarea deciziilor referitoare la gestionarea exploatației agricole. Asta înseamnă fermieri organizați ca PFA, întreprindere individuală/familială sau societate (cu acționar unic sau majoritar). Sprijinul financiar va fi acordat, de principiu, pentru facilitarea începerii activităților agricole pentru instalarea tânărului fermier într-o exploataţie agricolă, pe baza unui plan de afaceri. Finanțarea va fi de 70.000 euro și se va acorda în două tranșe (75% la semnarea contractului de finanțare și restul - în funcție de implementarea corectă a proiectului).
Detalii sunt aici.9. Transfer de cunoștințe (DR37). Beneficiarii vizați de autorități vor fi furnizorii de formare profesională, care vor folosi fondurile pentru a derula cursuri pentru fermieri (privind eficiența utilizării resurselor, dezvoltarea durabilă, digitalizare, bunăstarea animalelor, sursele de energie regenerabilă etc.). Autoritățile spun că sprijinul va răspunde nevoilor de cunoaștere și informare ale fermierilor, ajutându-i să ia decizii în cunoștință de cauză în ceea ce privește managementul fermelor, gospodăriilor și comunităților acestora. Finanțarea va fi acordată în funcție de câte persoane sunt instruite.
Detalii sunt aici.Atenție! Pentru a se aplica, ghidurile de solicitant trebuie definitivate de AFIR și apoi operaționalizate prin deschiderea înscrierilor online la finanțare.
Comentarii articol (0)