Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat, în cursul săptămânii trecute, calendarul sesiunilor care vor fi lansate până la finalul anului, investițiile în exploatațiile pomicole urmând a fi sprijinite în cursul lunii decembrie. Bugetul alocat nu a fost încă anunțat, urmând ca alocarea financiară să fie stabilită după centralizarea proiectelor depuse în cadrul sesiunii anterioare ce s-a încheiat în data de 30 septembrie.
Fondurile nerambursabile ce vor fi alocate acestei noi programate în cursul lunii decembrie pot fi solicitate doar de către persoanele fizice autorizazate și persoanele juridice. Prin urmare, persoanele fizice neînregistrate nu pot întocmi și depune cereri de finanțare în cadrul acestui program.
Astfel, conform ghidului solicitantului, fondurile pot fi solicitate de către următoarele categorii de beneficiari eligibili, indiferent de durata scursă de la înființare:
- persoane fizice autorizate sau întreprinderi individuale;
- societăți comerciale (societăți pe acțiuni sau cu răspundere limitată);
- societăți și cooperative agricole;
- grupuri de producători;
- composesorate, obști și alte forme asociative de proprietate asupra terenurilor.
Fondurile pot fi solicitate și pentru procesarea fructelor
În cadrul acestui program de finanțare, fondurile se alocă pentru susținerea investițiilor realizate de către antreprenori în următoarele domenii:
- înfiinţarea şi modernizarea fermelor pomicole;
- înfiinţarea şi modernizarea pepinierelor pomicole;
- înfiinţarea şi modernizarea unităţilor de procesare la nivelul fermelor;
- investiții în vederea comercializării producției obținute (magazin, rulotă alimentară).
Investițiile pentru crearea sau modernizarea unor unități de procesare sau comercializare trebuie să reprezinte componenta secundară a proiectului, astfel că banii trebuie să fie investiți cu prioritate în crearea fermelor pomicole.
Fondurile disponibile vor putea fi obținute pentru 26 de specii de pomi și arbuști fructiferi, lista completă putând fi consultată în cadrul ghidului solicitantului. Dintre acestea, amintim:
- măr;
- cireș;
- piersic;
- alun;
- trandafir pentru petale;
- cătină;
- zmeur.
Fermieri și antreprenorii pot prevede în cadrul bugetului proiectului și lucrări realizate în regie proprie și aport în natură, precum este cazul materialului de înmulțire și plantare. Valoarea contribuției în natură va fi estimată pe baza costurilor standard disponibile în cadrul formularului cererii de finanțare.
Lista cheltuielilor eligibile
Prin intermediul acestei linii de finanțare, fermele mici pot solicita un sprijin nerambusabil cuprins între 50% și 90%, dar fără a depăși următoarele valori:
- pentru achiziție simplă de utilaje se pot obține până la 100.000 de euro;
- pentru înființarea unor plantații se pot obține cel mult 300.000 de euro;
- pentru crearea unui lanț alimentar integrat (producție – comercializare – vânzare) se pot obține 450.000 de euro.
Fermele de dimensiuni medii sau mari pot solicita fonduri de valori mai mari, ajungându-se, în cazul unor plantații în pepiniere la un ajutor financiar nerambusabil de până la 1.050.000 de euro.
Principiul de bază al finanţării nerambursabile este acela al rambursării cheltuielilor eligibile efectuate (suportate și plătite efectiv) în prealabil de către beneficiar.
Ajutorul financiar nerambursabil alocat în cadrul acestei subăsuri este de cel mult 90% din valoarea eligibilă a proiectului și poate fi folosit pentru a acoperi următoarele tipuri de cheltuieli:
- achiziția materialului săditor și realizarea lucrărilor de plantare;
- achiziția de utilaje și echipamente necesare în cadrul fluxului tehnologic;
- achiziționarea de mijloace de transport frigorifice în scopul comercializării producției obținute;
- realizarea unor construcții în cadrul fermei pentru depozitarea sau procesarea producției proprii obținute;
- sisteme de supraveghere, monitorizare și control.
În cadrul cheltuielilor de marketing sunt eligibile și următoarele investiții, doar în limita a 5% din valoarea eligibilă a proiectului fără a depăşi 30.000 euro:
- realizarea unui site de prezentare și promovare a produselor obținute;
- crearea conceptului de etichetă, dar și a brandului pentru produsele comercializate;
- crearea brandului/ brandurilor produsului/ produselor condiționate.
Cererile de finanțare, însoțite de către planurile de afaceri, se pot înregistra doar în sistem online, după înregistrarea unui cont de utilizator, până la data anunțată în anunțul de lansare al măsurii sau până în momentul în care bugetul disponibil a fost depășit de două ori de valoarea cumulată a planurilor de afaceri depuse.
Ghidul solicitantului și celelalte informații necesare privind această linie de finanțare pot fi consultate pe site-ul AFIR.