Finanțarea este asigurată prin Fondul „Ideas Powered for Business”, pus în aplicare de Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO). Inițiativa din acest an continuă proiectul lansat în 2021 cu scopul conștientizării importanței protejării drepturilor de proprietate intelectuală și susținerii competivității, oferind sprijin financiar în materie de proprietate intelectuală IMM-urilor.
Conform prevederilor din Recomandarea Comisiei Europene privind definirea întreprinderilor mici și mijlocii, IMM-urile sunt întreprinderi care au mai puțin de 250 de angajați și fie au o cifră de afaceri anuală care nu depășește 50 de milioane de euro, fie un bilanț total anual care nu depășește 43 de milioane de euro. Această categorie de societăți reprezintă 99% din întreprinderile de la nivel european.
Ca în edițiile precendente, și în ediția 2023 Fondul „Ideas Powered for Business” acordă subvenții IMM-urilor sub forma unor vouchere pentru utilizare în vederea înregistrării drepturilor de proprietate intelectuală. Detaliile sunt:
- Categoria mărci și desene - voucher în valoare totală de 1.000 de euro, care acoperă:
- rambursare în proporție de 75 % pentru taxele de depunere a cererilor de înregistrare a mărcilor și/sau a desenelor sau modelelor, taxele suplimentare de clasă, precum și taxele de examinare, înregistrare, publicare și amânare a publicării la nivel național, regional și la nivelul UE;
- rambursare în proporție de 50 % pentru taxele de bază privind depunerea cererilor de înregistrare a mărcilor și/sau a desenelor sau modelelor, taxele de desemnare și taxele de desemnare ulterioară a unor teritorii non-UE, aplicate de Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale. Taxele de desemnare a unor state membre UE sunt excluse, la fel ca taxele de prelucrare percepute de oficiul de origine;
- Categoria brevete - voucher în valoare totală de 1.500 de euro, care acoperă:
- rambursare în proporție de 75 % pentru taxele aferente raportului de cercetare privind anterioritatea, realizat la nivel mondial de un oficiu național dintr-un stat membru al Uniuii Europene;
- rambursare în proporție de 75 % pentru taxele privind activitățile anterioare acordării brevetului (depunere, căutare și examinare), taxele aferente acordării și taxele de publicare la nivel național într-un stat membru al Uniuii Europene;
- rambursare în proporție de 75 % pentru taxele de depunere și de căutare în legătură cu brevetele europene depuse la Oficiul European de Brevete;
- Categoria soiuri comunitare de plante - voucher în valoare totală de 225 de euro, care acoperă:
- rambursare în proporție de 50 % pentru taxa de depunere online la nivelul UE, prin intermediul Oficiului Comunitar pentru Soiuri de Plante (cererile depuse pe suport de hârtie nu fac obiectul subvenției).
Fondurile se acordă pe principiul „primul venit, primul servit”, fiind limitate.
Pași pentru obținerea și utilizarea subvențiilor
Pentru a beneficia de subvențiile acordate prin intermediul voucherelor este necesară crearea unui cont de utilizator pe pagina web dedicată Fondului pentru IMM-uri, urmată de depunerea online a cererii de subvenție și a unui set de documente justificative, în format PDF, care va conține: extras de cont al solicitantului, certificatul de TVA sau certificatul național de înregistrare al societății și declarația pe propria răspundere (cea din urmă doar în cazul în care cererea de subvenție se depune printr-un mandatar extern/reprezentant care acționează în numele IMM-ului).
IMM-urile care au solicitat subvenții în cadrul Ediției 2022 a Fondului „Ideas Powered for Business” și care doresc să beneficieze de rambursările oferite prin Ediția 2023 trebuie să depună cererea de subvenție folosind contul de utilizator creat anul trecut. În eventualitatea în care cererea de subvenție depusă în 2022 a fost acceptată de autoritate, nu este necesară retransmiterea documentelor justificative sus-menționate la solicitarea subvenției în 2023.
Conform informațiilor publice, decizia referitoare la acordarea subvenției se va emite și se va comunica IMM-ului, împreună cu voucherul, în termen de cel mult 15 zile lucrătoare de la depunerea cererii online.
Ulterior primirii deciziei de acordare a subvenției și a voucherului, compania are la dispoziție două luni, calculate de la momentul acordării subvenției, pentru activarea voucherului. Aceasta se face prin inițierea și achitarea a cel puțin una dintre activitățile ce fac obiectul subvenției, urmată de depunerea formularului de rambursare la EUIPO.
Perioada inițială poate fi prelungită cu una adițională de două luni, respectiv patru luni în cazul subvenției acordate pentru protecția comunitară a soiurilor de plante, prin depunerea unei cereri în acest sens, în interiorul primului interval.
Ulterior activării voucherului, beneficiarii au la dispoziție o perioadă suplimentară de șase luni în cazul mărcilor și desenelor sau modelelor, respectiv 12 luni în cazul brevetelor, pentru a efectua plata și a solicita rambursarea oricăror altor taxe ce nu au fost achitate și solicitate la rambursare în perioada de două luni menționată anterior. Beneficiarii voucherului privind soiurile comunitare de plante nu dispun de o perioadă suplimentară de punere în aplicare a voucherului, având în vedere că în cazul soiurilor comunitare de plante subvenția se epuizează la prima rambursare.
Rambursarea sumelor achitate pentru acoperirea taxelor oficiale aferente voucherului activat se efectuează în contul bancar al IMM-ului în termen de o lună de la data depunerii cererii de rambursare, sub condiția aprobării informațiilor și documentelor depuse.
Voucherele nu sunt retroactive, taxele oficiale asociate operațiunilor acoperite, derulate înainte de obținerea deciziei de subvenție, nu pot fi rambursate în contul subvenției obținute, aceasta aplicându-se doar pentru solicitări viitoare.
De notat că cererile pentru obținerea subvențiilor prin Fondul „Ideas Powered for Business” pot fi depuse direct de reprezentanții IMM-ului, dar consultarea unui consilier în proprietate intelectuală poate aduce beneficii legate de gestionarea întregului proces în primul rând prin câștigarea de timp pentru concentrarea pe activitatea de bază a companiei.