avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 337 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Un drept de proprietate intelectualã poate fi ...
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Un drept de proprietate intelectualã poate fi deþinut de cãtre 2 sau mai multe entitãþi?

Doua entitati - societati comerciale, sau o societate si o persoana fizica, sau alte tipuri de entitati cu personalitate juridica - pot detine ambele acelasi bun intelectual?

Spre exemplu un website poate fi detinut de 2 sau mai multe societati in acelasi timp, cu cote variabile de participare?

Daca este posibil, atunci se poate si ca fiecare dintre entitatile care detin bunul sa obtina venituri din exploatarea lui? Se impart veniturile obtinute in functie de cotele de participare?
Cel mai recent răspuns: edipav , utilizator 18:44, 19 Iunie 2012
La OHIM, la inregistrarea online am vazut ca se pot adauga mai multi proprietari, dar nu am vazut niciunde selectie pentru cota de participare - deci sunt probabil egale (si puteti adauga si firme dar si persoane)
Aceste lucruri se fac prin contracte interne ale participantilor ce impart veniturile din licente si alte metode de venit.
De exemplu inainte pe brevetele de inventie erau trecuti si angajatii care le dezvoltau, si fie primeau o cota parte pe toata durata brevetului, ori o recompensa imediata dupa inregistrare.
Sper ca aceasta informatie v-a fost de ajutor.

La site-uri, domeniul poate fi detinut de un singur proprietar din cate stiu.
Apoi continutul de pe site sau metoda de implementare, solutia oferita poate fi brevetata.
Impartirea o faceti prin contract. Procesul de brevetare este unul lung, si acopera doar teritoriile in care platiti taxa. Si asa, sunt anumite tari care nu au semnat acordurile necesare, si cum website-urile sunt globale, alte persoane pot pune o copie a proprietatii dvstra intelectuale pe un server al unei astfel de tari si nu vor avea probleme. De asemenea pentru a acoperi toate tarile semnatare v-ar trebui o avere.

Puteti inregistra mai bine sub GNU si sa faceti public codul ca atatea solutii (wordpress, etc..) si apoi sa conteze implementare, update-urile, etc - asta sa faca clientii sa va aleaga pe dumneavoastra si nu competitorii.
Pe de alta parte, un drept inregistrat conteaza pentru avantajul competitiv - la obtinerea de investitii, la vinderea site-ului, etc.
Ultima modificare: Miercuri, 13 Iunie 2012
alxfirst, utilizator
un obiect de proprietate intelectuala (marca, desen, brevet, drept de autor asupra website/carte/muzica etc) poate fi detinut de mai multe persoane in coproprietate in functie de cotele indivize care trebuie sa fie stabilite prin contract. Tot prin contract intre coindivizari se poate reglementa si modalitatea prin care se impart veniturile din folosirea bunului de proprietate intelectuala.


catre consultant alxfirst: termenul de brevetare este strans legat de brevetul de inventie- continutul unui website (programul de calculator in care websiteul este dezvoltat/algoritmi/mod de materializare al websiteului) poate face obiectul dr. de autor si dr. conexe dr. de autor, marcilor si desenelor si nu au nicio legatura cu brevetarea. la fel si pentru marea majoritate a solutiilor software- in cazul in care acestea nu se folosesc pentru imbunatatirea performantelor hardware sau in cadrul unui sistem de proces care este nou are activitate inventiva si aplicativitate industriala, protectia se realizeaza prin dr. de autor si nu prin brevet.GNU este un tip de licenta care este de domeniul dr. de autor (intrebarea utilizatorului Adrian 1483 a avut cu totul un alt obiect si anume dreptul de proproprietate asupra unui bun incorporal de proprietate intelectuala si nu un drept de folosire acordat prin licenta de un tert titular al unui drept de proprietate intelectuala).
Ultima modificare: Miercuri, 13 Iunie 2012
edipav, utilizator
Nu a mentionat daca website-ul este in Romania sau USA.
Am inteles ca in UE nu se pot breveta solutii software. Eu vorbeam in general.

nu are importanta serverul de hosting- compania titulara este in Romania, iar websiteul poate fi accesat de utilizator din orice colt al lumii. websiteul de prezentare cade sub incidenta dr. de autor.

however, utilizatorul avea o problema de drept si anume coproprietatea unui drept de proprietate intelectuala oricare ar fi natura dreptului. orice discutie privind natura dreptului (dr de autor website, etc) este in afara subiectului.

totodata numele de domeniu nu face obiectul drepturilor de proprietate intelectuala.
Da dar daca folosesti un nume de domeniu fara un drept, se poate face la WIPO o plangere pentru suma de 1500USD pentru anularea domeniului sau transferarea lui unei persoane care are acest drept.

Alte discuții în legătură

Drepturile de autor pentru spectacol televiziune mlLucian mlLucian Din cate am inteles legislatia romana nu poate proteja ideea unui show televizat. Intrebarea mea este daca pot sa inregistrez emisiunea in alta tara pentru a o ... (vezi toată discuția)
Proprietate intelectualã comunã? Alexandru8899 Alexandru8899 Dreptul de proprietate intelectuala pentru un bun poate fi detinut de 2 entitati fiscale? Concret, o PFA si o SC pot detine impreuna un website, cu toate ... (vezi toată discuția)
Achizitie gazduire web in sua - impozit pe venitul nerezidentilor dannad001 dannad001 O firma din Romania are un Site web gazduit (hosted) pe un server din SUA ce apartine unei firme din SUA. Cum calculam Impozitul pe venitul Nerezidentului ... (vezi toată discuția)