avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1044 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Drepturile de autor pentru spectacol televiziune
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Drepturile de autor pentru spectacol televiziune

Din cate am inteles legislatia romana nu poate proteja ideea unui show televizat. Intrebarea mea este daca pot sa inregistrez emisiunea in alta tara pentru a o folosi in Romania. Are vreo valoare??
Cel mai recent răspuns: edipav , utilizator 15:40, 13 Aprilie 2012
Fara a avea cunostinte temeinice in materie, va recomand sa cititi Legea nr 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe care mentioneaza ca fiind obiect al dreptului de autor si "operele cinematografice, precum si orice alte opere audiovizuale". La categoria opere audiovizuale pot fi incadrate formatele de show-uri realizate de oricine.
Totodata, aceeasi lege mentioneaza ca nu "Nu pot beneficia de protectia legala a dreptului de autor urmatoarele: a) ideile, teoriile, conceptele..."
Asadar, ideea de show nu poate fi protejata decat daca se concretizeaza intr-un format de emisiune si este difuzat ca premiera de dvs. beneficiind astfel de protectia dreptului de autor.
Am mai citit ca formatele de televiziune pot fi protejate prin depozite de brevet de inventie si depozite de copyright.
Mai multe detalii aici:
[ link extern ]
L.C.
Buna ziua,

Am creat un sistem nou care se refera la activitati online, ce presupune interactionarea intre diferite persoane prin intermediul diferitelor dispozitive electronice.
Am realizat un document in care am descris acest sistem, text si grafica. Acest document l-am trimis pentru inregistrarea drepturilor de autor ale acelui sistem catre ecopyright.ro si am primit marca temporala.
Sistemul este deja folosit pe un website care imi apartine.
Intrebarea mea este daca, prin faptul ca am primit marca temporala de la ecopyright.ro, drepturile mele de autor pentru acel sistem imi sunt protejate si nimeni nu mai poate face/utiliza/reproduce acel sistem fara acordul/licenta mea?
Mentionez ca in descrierea sistemului nu am mentionat un nume pentru acesta, urmand sa inregistrez ulterior marca sub care va functiona pe respectivul site.

Va multumesc anticipat pentru raspuns.
formatele de emisiune sunt niste idei care nu beneficiaza de protectie prin drept de autor. materializarea formatelor in opere audio-vizuale, beneficiaza de protectie complexa (atat prin drept de autor, design[- in cazul in care scena/elementele care alcatuiesc scena in care se filmeaza are/au un anumit design ce se bucura de noutate si caracter individual] cat si marca)

formatele de emisiuni TV nu pot beneficia de protectie prin brevet de inventie deoarece nu au aplicativitate industriala

totodata NU EXISTA notiunea juridica de depozitului de drept de autor- Dr. de autor nu se inregistreaza, acesta exista prin simplu fapt al creatiei.

Cei de la wwwecopyrightro atesta existenta unei opere la un moment dat prin procedura marcii temporale, si nu inregistreaza dr. de autor. Ceea ce scriu pe website vis a vis de "inregistrarea dr. de autor" este o inexactitate juridica ce are ca scop atragerea de clienti. Asemnea inregistrari (privind existenta unei opere la o anumita data certa), pot fi facute si in fata unui notar public.
Ultima modificare: Joi, 12 Aprilie 2012
edipav, utilizator
Si atunci ce rost mai are marcarea temporata?
Inteleg ca drepturile de autor se pot obtine doar prin "brevet de inventie?"
....multumesc pentru raspuns
protectia prin drept de autor este diferita de brevetul de inventie.

brevetul protejeaza o inventie care este noua, prezinta activitate inventiva si are aplicativitate industriala (ex motor, procedeu de obtinere a unei substante chimice, etc). In general brevetul se refera la un dispozitiv industrial/o metoda industriala care trebuie sa satisfaca cumulativ cele 3 conditii de brevetabilitate - noutate, pas inventiv si aplicativitate industriala. dr la brevet se obtine in urma inregistrarii dupa analiza conditiilor de brevetabilitate.

obiectul dr de autor= opere scrise, opere de arta plastica, cinematografica, opere publicistice, de arhitectura, programe de calculator, compozitii muzicale, etc. dr de autor asupra acestor opere nu se inregistreaza ci el se naste din momentul creatiei.

deci raspunsul este nu. protectia prin drept de autor este diferita de protectia prin brevet de inventie, deoarece cele doua dr. au natura diferita.


marca temporala are rol de a confirma existenta unor informatii semnate de o anumita persoana intr-un anumit moment de timp. Prin marcare temporala, unui document electronic ii este asociat un pachet de informatii care garantează ca acesta a existat într-o anumita forma la un anumit moment de timp. ea poate fi folosita in instanta pentru a proba ca la momentul T persoana X a detinut acel document, dar aceasta dovada nu este una absoluta, putand fi rasturnata de o alta proba.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Protejarea unei proceduri - copyright sau brevet de inventie ? darian72 darian72 In situatia in care am dezvoltat o procedura, care are aplicabilitate in industria de entertainment cum o pot proteja ? Am observat ca legea dreptului de autor ... (vezi toată discuția)
Protectia proprietatii intelectuale, drepturi de autor proiect Kapy Kapy Buna ziua, M-am apucat de un proiect si vreau sa-l pun in practica sau sa-l vand mai departe celor interesati insa as vrea ca sa-l protejez cumva, adica sa am ... (vezi toată discuția)
Înregistrare idee dragosiv dragosiv Am o idee in cap care este legata de domeniul online si in acest moment aceasta idee nu este folosita de nimeni in Romania. As dori sa stiu daca pot inregistra ... (vezi toată discuția)