avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 237 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Protejarea unei proceduri - copyright sau brevet de ...
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Protejarea unei proceduri - copyright sau brevet de inventie ?

In situatia in care am dezvoltat o procedura, care are aplicabilitate in industria de entertainment cum o pot proteja ? Am observat ca legea dreptului de autor nu protejeaza procedurile si metodele, iar legea pentru brevete si inventii se refera la domeniile tehnologice, ori aici nu este cazul.
va multumesc
Cel mai recent răspuns: edipav , utilizator 18:21, 12 Martie 2013
buna ziua.

ideile nu sunt protejate prin copyright.

prin brevet se protejeaza numai invetiile (de produs sau procedeu) care sunt noi, au activitate inventiva si aplicabilitate industriala.

va rog sa fiti mai explicit in ceea ce solicitati. daca v-ati gandit la o metoda in care sa evaluati castigul din domeniul de jocuri de noroc- nu e protejabila.

dati mai multe detalii.

Ultima modificare: Miercuri, 2 Martie 2011
edipav, utilizator
Multumesc pentru raspuns
Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu cateva raspunsuri legate de un caz asemanator.
Am inventat un sistem care are aplicatie in domeniul online. Am facut un document in care am descris prin text si grafica sistemul respectiv. Am trimis documentul la ecopyright.ro si am primit marca temporala. Sistemul functioneaza sub un website pe care il detin.
Eu imi doresc ca nimeni sa nu mai poata folosi sistemul respectiv fara acordu/licenta mea. Credeti ca ar trebui sa mai fac si alte demersuri pentru a-mi proteja inventia?

Multumesc anticipat pentru raspuns.
in primul rand la ecopyright.ro nu ati inregistrat dreptul de autor. Asa cum am mai spus-o, dr. de autor nu se inregistreaza. nu exista nicio autoritate a statului care se ocupa cu inregistrarea dr. de autor, fiindca acest drept nu este susceptibil de inregistrare.

la ecopyright dvs ati primit o dovada ca lucrarea dvs exista dar in niciun caz nu ati inregistrat dr. de autor asupra lucrarii. Aceasta certificare data in conditiile legii 451/2004 privind marca temporală, poate fi oricand rasturnata in instanta.

in alta ordine de idei din situatia de fapt expusa, sunt de parere ca sistemul dvs. reprezinta niste idei care nu sunt susceptibile de protectie prin drept de autor si nici prin brevet, a.i. desi v-ati certificat existenta lucrarii, nu puteti avea monopol pe ideile expuse, adica oricine altcineva poate proiecta un website in alt limbaj care sa realizeze printr-un alt algoritm functionalitatea websiteul dvs.

Nimeni nu poate avea un drept exclusiv asupra unei idei atata timp cat aceasta nu este susceptibila de aplicativitate industriala, caz in care daca este noua si prezinta un pas inventiv, se poate proteja prin brevet.
:-/ Si totusi am si eu o intrebre..Am cateva creatii muzicale si as vrea sa fiu recunscut ca autor.Cum imi recomanzi sa procedez? :help: exita vre-o posibilitate online? Totusi parerea mea e ca nu sunt cine stie ce..dar sunt ale mele. :tooth: In urma cu ceva timp am compus o meloie..am postato pe you tube si m-am razgandit intr-un final si i`am dat remove pana ma informez cum sa am drepturi asupra ei. Acum in acest timp cat a fost postata cineva a si descarcat creatia si o foloseste in interesul lui avand ca info melodie facuta de el... :O. Te rog ajuta-ma ca mai am 10 astfel de melodii si imi este cam frica sa le postez:( .
Ultima modificare: Luni, 11 Martie 2013
Meemix, utilizator

Alte discuții în legătură

Drepturile de autor pentru spectacol televiziune mlLucian mlLucian Din cate am inteles legislatia romana nu poate proteja ideea unui show televizat. Intrebarea mea este daca pot sa inregistrez emisiunea in alta tara pentru a o ... (vezi toată discuția)
Muzica în cafenea andreeakristina andreeakristina buna ziua, in cazul in care deschid o cafenea in care vreau sa pun muzica sau sa ruleze programe tv, ce autorizatie am nevoie sau unde se platesc drepturile ... (vezi toată discuția)
Taxa drepturi de autor pentru muzicã ambientalã Crinisor Crinisor Buna ziua, pt difuzare muzica ambientala, am platit taxe la UCMR-ADA si CREDIDAM. Mi-a mai cerut sa platesc si la ei UPFR-ul. Pe site la ORDA mai apar si ... (vezi toată discuția)